<!-- --><style type="text/css">@import url(https://www.blogger.com/static/v1/v-css/navbar/3334278262-classic.css); div.b-mobile {display:none;} </style> </head> <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d7643615283666885507\x26blogName\x3dConfessions+of+An+Escapist\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLACK\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://tinkerbellola.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_GB\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://tinkerbellola.blogspot.com/\x26vt\x3d-6896531344355242048', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Friday, 28 January 2011@ 5:46 pm
As a Tour Guide In London


Assalammualaikum & hello,

Ain dah baik demam sikit, Alhamdulillah. Hari tu nenek sedara & anaknya yang bongsu datang dari Malaysia. Kami pergi pusing2 kota London. Wahhh, selama 6 tahun ni, tak pernah2 pusing satu London berjalan kaki (mengelat, sebab juga menaiki tube & bas, haha), kali ni habis semua tempat2 penting Ain dah lawati sampai sakit kaki la. Huhu. Kena jadi tour guide la katakan. Tapi seronok juga tau! Kesian kat nenek sedara la, letih beliau jalan kaki. Tapi beliau happy, so Ain pon happy.

So first, kami bertolak naik bus (8 minit jalan ke bus station dari tempat penginapan kami yang selesa, bawah jagaan orang melayu) ke Central London. Kami berhenti kat Oxford Street, singgah hanya dua tiga kedai sebab Cik Joyah & Wani bukanlah nak membeli-belah sangat, kata mereka.

"Inilah Oxford Street. Mewah dengan kedai2 dari tak branded ke branded sepanjang2 jalan."

Kami sempat juga bergambar di dalam roundabout depan Oxford Street.
"Tak tau pula kenapa lembu tu cium lantai."


"Pose bersama the gummy bear family."


Lepas tu kami naik tube pula menuju ke London Bridge.
"Kami turun dari tube at another end, itu yang jauh sikit nak menyampai ke London Bridge."

"Ini lah yang paling dekat kami boleh pergi. Bukan apa, Cik Joyah penat. Hujan pula tu."

"Sempat juga kami berehat di tempat ni sekejap, makan nasi goreng yang Cik Joyah bekalkan pagi tadi."

"Telur apa ni, Ain pon tak pasti."


Kami sempat pergi London Dungeon. Lalu je, tak masuk, tak sempat. And then, sambung naik tube ke Buckingham Palace.

"Sempat pose kat Sleepy Hollow Way ni, sebelum menyampai ke Buckhingham Palace."

"Ini dia pagar Buckingham Palace."

"Dulu rasanya guard dia kat luar...or maybe diorang ada masa2nya guard stand kat luar & kat dalam. Masa ni guard semua dalam pagar."


"Bila la agaknya boleh dapat VIP pass untuk masuk ke Buckingham Palace ni ye."


"Trafalgar Square berhadapan dengan Buckingham Palace."



And then kami sambung pula menuju ke Big Ben.
"Memang BIG sungguh Big Ben ni."


"Berposing dengan the infamous red telephone box."


Last skali kami sempat tengok The London Eye dari jauh.

Sebab hari pon dah nak gelap, gamba pon dah tak berapa nak lawa, huhu. So, itu je tempat2 yang sempat kami pergi.

Sebelum balik ke tempat penginapan, kami sempat singgah Malaysian Hall's restaurant sebab perut pon dah lapar kan. Ain dengan family dah lebih tiga kali juga la makan kat situ, makanan dia ok, harga pon ok :)


xoxo

Labels: ,

0 avengers commented

0 Comments:

Post a Comment

Warning : Image heavy in most of my entries.


AIN S.B.
23 | England | Malaysian

A Muslim | A daughter | A sister | A dreamer | A reader | A writer | A photographer | A chocoholic -- so I had to cut down on this one urgh

"I am a dreamer and I will dream until all these visions in my head are fulfilled."
-- A


| Instagram: captaineverland
| Twitter | Keek : ainssb

Shipping service for Malaysian living in England ; Mira D Services


Where I live
My Photography
Talk About Fashion
Ramadhan in England
Hari Raya in England
Wordless Wednesday
Harry Potter's stuff
Jumpa Retis
Snow

The places I've been to:
London
Manchester
Bath
Kent
Lake District

January 2011 February 2011 March 2011 April 2011 May 2011 June 2011 July 2011 August 2011 September 2011 October 2011 November 2011 December 2011 January 2012 February 2012 March 2012 April 2012 June 2012 July 2012 August 2012 September 2012 October 2012 December 2012 January 2013 February 2013 March 2013 April 2013 May 2013 June 2013 July 2013 August 2013 January 2014 March 2014
Thankyou for visiting!
Have a nice day :)

« Older posts | Newer posts »