<!-- --><style type="text/css">@import url(https://www.blogger.com/static/v1/v-css/navbar/3334278262-classic.css); div.b-mobile {display:none;} </style> </head> <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d7643615283666885507\x26blogName\x3dConfessions+of+An+Escapist\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLACK\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://tinkerbellola.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_GB\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://tinkerbellola.blogspot.com/\x26vt\x3d-6896531344355242048', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Wednesday, 29 August 2012@ 11:12 pm
Another Raya Di Perantauan ; 2012 Second Day

Assalammualaikum & hello,

Right, onto the second day of Raya pulak kita! :)

Second day supposedly pergi dua buah rumah jugak, ke rumah Kak Siti and then Kak Fiza but turned out that diorang kata kumpul kat rumah Kak Siti je...but Kak Fiza will bring her foods ke rumah Kak Siti la. So, yeah :)

Sebelum keluar, sempat lagi.

Rancak depa ni dok bersembang macam bertahun tak jumpa. haha comel!

THE FOODS! :D

Lemang special homemade by Abang Hamzah (Kak Fiza's husband, ayah Hakim and baby Amin). Terbaik! Dapat la rasa lemang! And rendang pelbagai version! Yummm!

Since Khyra chubby dah takde, asyik dengan baby Amin la pulak! hehe.

Ini je la budak-budak nakal yang tinggal dalam dulu ramai-ramai tu~ huhu.

Budak-budak zaman modern sekarang. Baru umur berapa tahun dah ada Ipad, galaxy tab segala benda! (Nampak sangat hang jeles Ain oii!)

Dalam rumah. Luar rumah.

Second day...ibu, bapak & little sis sama theme colour. Ain pulak sama dengan little brother :)

Lately ni Ain tengok muka Iba (little sis) macam Najwa Latiff pon ada...ehh?


xoxo

Labels: ,

11 avengers commented

Thursday, 23 August 2012@ 1:53 am
Another Raya Di Perantauan ; 2012 First Day

Assalammualaikum & hello,

Nak post entri ni dari hari tu lagi tapi tak terpost-post, banyak sangat benda dalam kepala ni nak kena buat terdahulu. /nangismintakkesian

Anyway, seminggu dah kita beraya eh? Cepatnya masa berlalu! huhu.

So, raya kali ni would be my raya yang ke-9 beraya di perantauan-- di England-- di Stoke-On-Trent ni! Raya kali ni missing quite lots of families. Kak Niza & Sarah's family balik Malaysia, beraya di sana...(jeles sungguh). Aunty Lynn & Aunty Su's family memang dah takkan beraya kat sini kot, since they've gone back Malaysia for good... Aunty Nadia's family pulak tak datang beraya di Stoke tahun ni...

But actually, families that I mentioned above were all the seniors, so, family Ain takde la takde orang nak sambut raya with tahun ni since ada 3 new families datang Stoke awal tahun ni! And yes, Alhamdulillah my raya kat sini tahun ni still meriah :)

Sebelum keluar rumah beraya, tangkap gambar satu family dulu :)
Tahun ni ibu dengan bapak decided to wear colour lain-lain. But as for us siblings, yang adik lelaki ikut ibu (since baju ibu ada kuning cair tu) and us two sisters pakai purple/blue ikut bapak.

Gambar ni nak kata candid tu tak, tapi time ni kamera tu nak senget la pulak dia...so, 3, 2,1 snap -- macam ni la jadi...masing-masing pon sengetkan kepala ikut kamera :P

Little sister and I. Suka baju kurung Ain tuuu (it was Aunty Lynn's hehe. Thank you Aunty Lynn)~

Little brother, bapak & ibu.

First raya, siang ; Us 4 families. Semua berkumpul di rumah Kak Ainur and Abang Pian (dulu ni rumah Aunty Lynn and Uncle Mastika so takde rasa janggal whatsoever since dah familiar sangat dengan rumah ni! Cuma dah tukar owner-nya je. teehee.

3 new Malaysian families in Stoke-On-Trent.
Top left: Abang Pian & Kak Ainur's
Top right: Abang Hamzah & Kak Fiza's
Bottom left: Kak Siti & Abang Rusdi's
Bottom right: Aunty Naza, the only senior student still kat sini!
(ditemani oleh baby Amin & adik Ain)

The foods~! Makan time nak dekat tengah hari, of course perut bole masuk! :D

Mak Abang Pian a.k.a nenek! Ain dengan adik-adik sempat nak mengaji dengan nenek sementara beliau masih ada di England ni :)

Ok, sesi petang pulakkk...
Rumah kiteorang! :D

Ce tengok makanan-makanan ni! Terliur tak? Terliur tak? Mesti tak kan sebab korang kat sana mesti lagi banyak makanan especially time first raya tu...pakat semua status kat facebook and twitter...

"Kekenyangan."
"Perut nak pecah."
"Tak bole beraya dah..."
"Asyik nak pergi toilet je..."

Ceettt. Ape la korang ni, agak-agak la makang tu pong!

(By the way, nampak tak monitor computer kat atas tuh? Ceyh, semangat raya pasang TV3/Astro Oasis online stream 24/7! :D)

Walaupon beraya di perantauan, makanan tradisional tetap ada! Nasi impit (ketupat takde la ok), kuah kacang (ibu punya kuah kacang terbaik, ada daging! hehe), rendang and mee soto!

Biskut raya Ain buat tahun ni 4 jenis je (takkkkk, tak malassssss! Ok tipu).
- Biskut suji (or abang Hamzah cakap biskut Google Chrome sebab colour/pattern dia lol)
- Biskut samperit
- Cornflake drops
- Almond Stoke (tukar nama bole tak?)

Kek marble tu Ain buat malam raya tu. And wajik, oh wajik my feberet! Wajik tu kacau bagai-nak-rak dengan ibu petang sehari sebelum raya tu! Alhamdulillah, jadik! :D

Left bottom picture: My special chicken nugget wraps (ini tak berapa nak tradisional. eheh.)

Bapak saya dan saya. (Sebaik la time raya ni jerawat tak naik sangat, phewww)

Adik lelaki takde kawan sebaya dah sekarang...so, buli baby Amin je la kerja dia...

Masing-masing dah kekenyangan time ni.

Tapi memang terasa sikit kehilangan Aunty Lynn, Uncle Mastika, Aunty Su & Uncle Najib sebab diorang yang selalu memeriahkan suasana! huhu. And we're missing Khyra tooo! /tahan airmata.

Ehh ni bila pulak ni? Sempat lagi.



P.S Terima kasih kepada yang sudi tunggu Ain update entri raya ni! Sorry, lepas seminggu raya baru nak update! huhu.


xoxo

Labels: ,

12 avengers commented

Wednesday, 22 August 2012@ 6:31 pm
Wordless Wednesday #28 ; No comment.

Assalammualaikum & hello,


xoxo

Labels: , ,

15 avengers commented

Saturday, 18 August 2012@ 4:14 pm
Syawal 1433H

Assalammualaikum,

Konon nak tempek muka happy la walaupun tak dapat beraya di Malaysia lagi tahun ni -.-

Ain dan keluarga ingin ucapkan selamat menyambut hari lebaran kepada semua kaum Muslimin & Muslimat di mana jua anda berada. Walaupun tak dapat beraya di Malaysia lagi tahun ni, Alhamdulillah kami masih diberi peluang untuk berjumpa dengan Syawal tahun ni.

Ain nak minta maaf kalau Ain ada tertulis apa-apa yang pernah menyinggung perasaan sesiapa yang membaca blog Ain ni, kalau Ain pernah buat salah silap sesekali pon...just so you know, I didn't mean to do any harm. I love you all, I really d-- (sudah, sudahh!)

Especially yang kat Malaysia tu, korang raya jangan suka-suka sangat tau. Hati-hati jugak, ok?


xoxo

Labels:

5 avengers commented

Saturday, 11 August 2012@ 1:22 am
Juadah berbuka puasa untuk minggu pertama & kedua

Assalammualaikum & hello,

Cepatnya masa berlalu...tup tup, dah tinggal lebih sikit dari seminggu je untuk kita berpuasa, lepas tu rayaaa~ hehe.

Apam eno. Ibu dapat resipi dari kawan dia. Dia guna tapai, Ain tak pernah pulak dengar buat apam yang guna tapai. Now I know. haha. Aii memang suka apam :)

Ada sehari tu tak sempat nak masak sebab ada kerja kat Manchester. Sebaik kat Manchester memang banyak restoran halal dan ada satu kedai ni namanya 'Al-Jazeera', nasi Arab dia memang sedap situ!

Roti jala kami comot sikit. huhu.

My favourite drink! Soya cincauuuu! :D

Apam eno sama macam yang atas tapi letak chocolate sprinkle. LAGI SEDAP LA! :D

Murtabak! Untuk kulit dia kami pakai kulit yang untuk buat popia tu je...crunchy sikit dan senang.

Tepung pelita! Tak nampak sangat bahagian hijaunya sebab ambik gambar teknik salah...well, masa tu nak berbuka dah (ceyh alasan!)... Kat sini takde sengkuang, so kiteorang pakai water chestnut yang dalam tin and we cut it into small pieces :)

Pulut + mangga (lagi manis lagi sedap) + a little bit of santan/single cream. Anyone familiar with this dessert? I think ni makanan orang Thai but ibu kata orang Kedah pon suka makan ni. Ain la yang beritau family Ain pasal dessert ni sebab Ain pon mula2 cuba ni kat one of halal Thai restaurant kat Trafford Centre, Aunty Nadia bawak makan kat situ. Sedap jugak masa first try tu but ibu kata dia lagi suka pulut + durian. Well, masing-masing ada taste masing-masing kan.

Last but not least, IKAN MASIN!!!


xoxo

Labels: ,

11 avengers commented

Tuesday, 7 August 2012@ 5:50 pm
Trip Bersama Tokwan Part 3 ; Trafalgar Square

Assalammualaikum & hello,

[01st April 2012]

Masa kat Hyde Park hari tu, banyak gambar Ain je ek, kata trip bersama 'tokwan'...ape daaa~
Ok ok, entri kali confirm banyak gambar tokwan pulak! huhu.

So, lepas dah ke Hyde Park, kiteorang pergi Trafalgar Square.
Ya ampunnn, ramai gila orang hari tu! Tambah-tambah lagi time panas...

'Tugu' untuk Olympics countdown. Well, masa ni 117 hari 5 jam 54minit dan 03 saat lagi nak start Olympic. Sekarang dah 11 hari dah Olympic berlangsung. Cepat sungguh masa berlalu...

Semua orang nak bergambar dengan singa yang femes dan hensem ni.

Kak Nurul suka gambar yang atas ni...comel ke? Tak comel pon.
Ain suka sebab Kak Nurul yang ambik. Kak Nurul la my assistant photographer ;)
Ahh rindu pulak kat Kak Nurul. huhuaa.

Time (gambar atas) ni lawak. Tokwan panggil Ain pastu dok secretly tunjuk-tunjuk aunty-aunty kat sebelah tu. Rupanya, nak suruh ambik gambar. Nampak sikit kat England, katanya. ahaha.

Belakang tu ada 'Tourism Malaysia' punya office!
(Tekan gambar untuk nampak lebih jelas. Jelas sikit laa)

Tokwan sempat buat kenangan dengan pakcik motor roda-tiga ni.

Tokwan cakap dengan Ain..."Hang cuba la ambik gambaq macam paparazzi tu sikit...baru pro!"
Haa pro tak ni? Nampak tokwan ngan Kak Nurul macam pergi dating dah! :P


Oh ya, kat Trafalgar Square ni la time Harry Potter and The Deathly Hallows Part 2 premiere was held at! :D


Next trip ke Buckingham Palace pulak!


xoxo


P.S Aww Dato' Lee Chong Wei nangis... Well, he's given all his best. The best for all Malaysian!
So, Dato' Lee Chong Wei, don't worry, you're still the best!
Kita doakan untuk Azizulhasni Awang pulak! :)


Labels: ,

10 avengers commented

Friday, 3 August 2012@ 11:00 pm
Top Olympics sports that I've been watching.

Assalammualaikum & hello,

Ceyh...semangat Olympic la sangat. Kat TV, banyak tunjuk live yang ada team Great Britain je, untuk yang team lain Ain selalu tengok live kat BBC's website. So, daripada first day Olympic start hari tu, I've been keeping up with:


1) Badminton.

Dato' Lee Chong Wei masuk final! Go Dato' Lee Chong Wei, goooooo!
Sebenarnya terlepas tengok live tadi tapi takpe nanti ada catch up.

Such an embarrassment though...on those women (Chinese women's team, South Korean women's team and Indonesian women's team) who were disqualified. Macam tak paham apa motif diorang main macam tak reti main? I smell something fishy, but oh well...

(Ehh dengar cerita, kalau ada Malaysian athletes yang dapat bawak balik gold medal, korang dapat free ice cream from Baskin Robbins ye? Woahhhhhh nak balik Malaysia la camni! haha)


2) Archery.

Memang semenjak dua menjak daripada sebelum Olympic start lagi, Ain dah suka archery. Kalau la ada archery class yang berdekatan, rasa macam nak join kot! huhu.

South Korea won for the women's team! Congrats to them. It was such a closed call though when they were competing for the gold medal along with the Japanese women's team. And South Korea dapat gold medal jugak for the men's individual. Power team South Korea ni main archery!

OH! Good job untuk Khairul Anuar Mohamad sebab kalahkan Larry Godfrey from team Great Britain~ :P


3) Gymnastics.
Sebenarnya, dari kecik lagi memang Ain minat gymnastic. Ceyh, dulu cita-cita nak jadi gymnast woii! hahaha. Sangat kagum tengok orang yang bole buat gymnastic! Kuat pon dah tentu kuat kan diorang...

Kohei Uchimura, dia hebat!


4) Basketball.

Bila tengok team USA rasa macam tengok movie pon ada. Ye la, kat US kan diorang memang femes dengan basketball, banyak je movie-movie berkenaan dengan basketball (my favourite basketball movie had to be 'Coach Carter'). Pemain-pemain dia semua pon...woahhh, tinggi-tinggi dan besar-besar dan hebat-hebat.


Hari tu asyik China je leading in the all-time medal table but looks like United States has already taken their place as of today with 43 medals while China with 42 medals!

Tak sabar nak tengok more of the athletics event tomorrow! Event yang paling ramai tertunggu-tunggu nak tengok. Usain Bolt, the fastest man in the world. Agak-agak, dia dapat lagi ke keep the title or tetiba ada orang yang bole kalahkan dia this time? Hmmm we'll see eh~


xoxo

Labels:

5 avengers commented

Thursday, 2 August 2012@ 2:39 am
Ohh, kiteorang ada baby baru la!

Assalammualikum & hello,

Dah lama dah nak update pasal ni tapi sebab lupa nama si kecik comel, tak update-update sampai la ni baru nak update! huhu. Sebenarnya, Kak Niza la yang betul-betul dapat ahli keluarga baru (kiteorang tumpang je huhu. Mentang-mentang la Khyra dah takde, terpaksa cari baby baru untuk menumpang kasih...huhu).

03/06/12 kalau tak silap Ain...baby Kak Niza & Abang Isa selamat dilahirkan :)

Everyone, meet Isa Harizs bin Isa Hafizs! He's so tinyyy!

Lagi beberapa hari je Baby Harizs akan jejak kaki (ehh belum bole jalan lagi, camne tu?) kat Malaysia. Baru-baru lahir terus naik kapal terbang dan terus pergi Malaysia! Agak jeles rasanya! huhu.


xoxo

Labels: ,

6 avengers commented

Warning : Image heavy in most of my entries.


AIN S.B.
23 | England | Malaysian

A Muslim | A daughter | A sister | A dreamer | A reader | A writer | A photographer | A chocoholic -- so I had to cut down on this one urgh

"I am a dreamer and I will dream until all these visions in my head are fulfilled."
-- A


| Instagram: captaineverland
| Twitter | Keek : ainssb

Shipping service for Malaysian living in England ; Mira D Services


Where I live
My Photography
Talk About Fashion
Ramadhan in England
Hari Raya in England
Wordless Wednesday
Harry Potter's stuff
Jumpa Retis
Snow

The places I've been to:
London
Manchester
Bath
Kent
Lake District

January 2011 February 2011 March 2011 April 2011 May 2011 June 2011 July 2011 August 2011 September 2011 October 2011 November 2011 December 2011 January 2012 February 2012 March 2012 April 2012 June 2012 July 2012 August 2012 September 2012 October 2012 December 2012 January 2013 February 2013 March 2013 April 2013 May 2013 June 2013 July 2013 August 2013 January 2014 March 2014
Thankyou for visiting!
Have a nice day :)

« Older posts | Newer posts »