<link rel="openid.server" href="http://www.blogger.com/openid-server.g" /> <!-- --><style type="text/css">@import url(https://www.blogger.com/static/v1/v-css/navbar/3334278262-classic.css); div.b-mobile {display:none;} </style> </head> <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\0757643615283666885507\46blogName\75Confessions+of+An+Escapist\46publishMode\75PUBLISH_MODE_BLOGSPOT\46navbarType\75BLACK\46layoutType\75CLASSIC\46searchRoot\75http://tinkerbellola.blogspot.com/search\46blogLocale\75en_GB\46v\0752\46homepageUrl\75http://tinkerbellola.blogspot.com/\46blogFollowUrl\75https://plus.google.com/106304602796229075466\46vt\75-6896531344355242048', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Tuesday, 18 March 2014@ 9:46 pm
A day trip in Lake District

Assalammualaikum,

Hello to all my lovely readers! Harap semua sihat dan baik-baik sahaja :)

It's been a while since Ain post entri ber-outing dengan  family Ain...actually, Ain dengan family pon dah lama tak pergi jalan-jalan. Masing-masing dok sibuk sokmo. huhu.

But weekend yang lepas, we had a trip to the Lake District. Sebenarnya, Sabtu tu kiteorang pergi Liverpool sebab my little sis ada discovery day visit in University of Liverpool, so, dah alang-alang tu pergi terus ke arah north west--in which, Lake District is located at.

The scenery on our right and left through the journey. 

The road was like jalan kampung. Sempit dan banyak belok. Truthfully, I was feeling car sick through the whole journey...nak snap gambar dua atas ni pon punya la susah. lol. But the scenery around us memang cantik, subhanaAllah.

First stop: a little village in Rydal.

Sempat la bapak and Aleef main bola kat sini.
My little brother ni asal nampak rumput je nak sepak bola.
Orang suruh pose nak tangkap gambar sekejap je pon complain. haih.

Ibu pulak sibuk nak cari roti. lol. Sebaik stop kat little village ni, ada la mini market.

My pictures are lacking of its real justice.
Korang kena datang sendiri and see it for yourself! :D

 
Lake District memang sejuk. The temperature drops one degree every 150 meters you ascend.
Kat little village ni pon supposedly tak sejuk sangat (plus, it's spring) but it was quite windy that day.
So, untuk orang yang tak tahan sejuk *ehem*macam Ain*ehem*,
kena la pakai tebal-tebal sikit. huhuu.

Rydal Water. 

Lake District has at least 20 major lakes. Rydal Water ni pon one of the majors but not as large as
Bassenthwaite Lake (lagi panjang and shallow, katanya).

 Selfie mesti nak ada. hahaa.

Rasa tak fit in tau pakai kasut boots yang ada heels!
 (ye la, orang bukan nak pergi hiking medaki gunung nuuu...nak tangkap gambar je pon). huhuu.

Last stop, Ambleside Pier.

Kat sini boleh beli tiket naik cruise (the shortest journey would take an hour pergi balik). Time kiteorang sampai, it was the last cruise of the day. Ticket booth pon dah nak tutup. huhu.

 So yeah, it was a day trip...there were only few places je yang sempat kiteorang singgah. The thing is, dalam family Ain, only me and my dad je yang suka tempat-tempat macam ni. I think I'd get used of the countryside routes...cuma entah kenapa lately ni asyik nak pening kepala. haih. 

Anyway so, siapa nak datang England, sila include Lake District dalam schedule ok! Ain janji, korang tak akan kecewa :)


xoxo

Labels: , , ,

2 avengers commented

Monday, 17 March 2014@ 10:16 pm
MH370...

Assalammualaikum,

Yes, like everyone else (or most of us), I am really sad to hear about this incident too. Dari hari pertama MH370 hilang, I kept looking out for the good news but we're yet to receive one. Seminggu dah berita tentang MH370 ni kat muka depan English punya newspapers. And sekarang ni dah berputar belit dah about what could possibly happened to the airplane and its passengers. Mula-mula, there were news about MH370 crashed into the sea...sekarang, berita mengatakan yang ada orang plan nak gunakan plane tu untuk create ala-ala 9/11 style? And then again, there's news that leaning towards a possible conclusion of 'pilot suicide plot'. Wallahu a'lam. Although, paling sedih baca bila journalist gunakan keywords 'Malaysian', 'Islamists' and 'terrorist' in one sentence dalam English newspaper. Honestly, Ain serta merta jadi malu bila baca even though I am, well, we're all yet to know if any of these are true but apa-apa pon jom kita doa agar nama Islam dijauhi dari semua benda yang tak elok. And ya Allah, may you protect those passengers that are innocent.

Let's keep praying for MH370 and every each of the innocent souls on board. InsyaAllah, Allah tu Maha Mendengar :)


xoxo

Labels: ,

0 avengers commented

Friday, 17 January 2014@ 12:32 am
Reunion selepas 10 tahun.

Assalammualaikum, 

Ehh dah tahun 2014 ke? Ya Allah, cepatnya masa berlalu! Blog ni pon baru nak di update ke Ain oii?! Sorry sangat wahai pembaca blog Ain yang dikasihi, Ain agak busy sikit for the past few months (and yup, bila dah mixed up with that lazy feelings...tau tau je la). huhu.

Apa-apa pon, Ain nak ucapkan Selamat Tahun Baru/Happy New Year to all of you! I hope you guys have been going through a smooth new year so far! :)

Banyak actually events yang Ain nak ceritakan but let's go with my recent one first of all...in which, Ain jumpa kawan baik Ain waktu sekolah rendah dulu! 

[ Date of event: 13th January 2014 ]

 Everyone, this is Aisyah. Dia study kat Japan. Beberapa bulan yang lepas, dia ada mesej Ain yang dia akan ada conference kat Lisbon early this month. So, while dia dah dekat Europe nanti, dia might aswell singgah London. So, yeah! Here she was!

The last time kiteorang jumpa each other...masa tu 13 tahun je kot. 
Sekarang, we're both 23 years old. Muka kiteorang tak nampak 23 kan? 
Awet muda gitewww haha. /slap sekali/

So, we planned to meet at Euston train station. Masa Ain kat atas train from Stoke to London, hati ni dok excited sokmo. Bila excited tu, rasa nak makan je. Sebaik ibu bekalkan sandwich. hehe. And then I reached Euston station...I was there first, so Ain tunggu la Aisyah. 

Ada few ladies pakai tudung walked passed me, but bukan Aisyah. And then I saw a lady in pink scarf came from the underground station. She then stood in front of the ticket information booth (memang Ain suruh Aisyah tunggu situ). Ain rasa Aisyah dah tu...tapi sebabnya Ain ni rabun jauh tapi degil-tak-reti-nak-pakai-glasses, tak nampak la tu Aisyah ke some stranger lady. So, I took my glasses out and wore it and BAM! I'd see her face ever so clearly! haha.

Masa kiteorang first met tu kan...ya Allah, overwhelmed sangat! Macam jejak kasih tau! Although, my first reaction was, "ehh, keciknya kawan aku" haha. Sebab dulu Ain lagi pendek dari Aisyah. haha. 

 Aisyah nak pergi Tower Bridge. So, I took her there. 

I was her photographer for the day. heheh. 
We walked along the River Thames while sembang-sembang!

A beautiful spot to take a picture.

   Alhamdulillah, langit hari tu cerah sangat.








And then, kiteorang pergi Malaysian Hall. Singgah sembahyang and had our late lunch there!
 Aisyah kata dah lama dia tak makan nasi. huhu.  

And then, bawak Aisyah jalan along Bayswater, dia borong souvenirs situ. Untung lah Aisyah masuk kedai yang orang jual tu bagi murah gila-gila punya!

And then, sambung naik tube ke Oxford Street. Masuk Bodyshop and Gap je. Time tu, masing-masing dah penat kot. huhuu. Plus, it was raining as well malam tu.

 The underground stations.

At the end of the day, sebelum balik hotel, bawak Aisyah pergi platform 9 3/4!
Hogwarts, mu tunggu kami datang! haha.

Aisyah bought the printed version from the shop.
 (Ain ada mention on my first trip post).

 So, I think I've fulfilled her wishes to visit the Tower Bridge and platform 9 3/4.

Malam tu balik hotel, sembang-sembang lagi sebelum tidur. Walaupon penat--but sepuluh tahun tak jumpa...banyak kot benda yang nak di-catch up. huhu. It's quite amazing how mature both of us has become. Dulu, masing-masing berhingus je lagi-- haha.

 The following day was when Aisyah had to go back to Japan.Yes, sekejap je kiteorang jumpa. huhuu. Dah la flight dia pagi! T____T 

Masa kiteorang hug goodbye tak nangis...but lepas dah hantar dia masuk departure section, and then Ain balik pergi train station sorang-sorang...baru terasa sebak. huhu.

It was a bless reunion.Syukur sangat dapat diberi peluang untuk berjumpa dengan one of my best friends from back then again. InsyaAllah, kalau diberi peluang lagi, we'll meet again someday later!

Thank you for the souvenirs, Aisyah! Kit Kat sakura green tea tu sedap sangat! Nak lagiiiii! hehe.
 

xoxo

Labels: , , ,

4 avengers commented

Saturday, 10 August 2013@ 4:49 pm
Raya ke-10 di England. Selamat Hari Raya Aidilfitri!

Assalammualaikum & hello,

Tak sempat menyempat nak hapdet blog ni! huhu. Semua pon mesti masih busy kan sekarang beraya rumah ke rumah? hehe. Oh Ain tak wish lagi kan, Selamat Hari Raya Aidilfitri maaf zahir & batin to all my lovely Muslim readers!

With Iba on the first day of hari raya. 
Sementara tengah menunggu yang lain (ibu dengan adik lelaki je)
 nak bersiap untuk raya photoshoot!

Spot the difference. Ada sesiapa yang team cream jugak? hehe.Tahun ni Alhamdulillah ada aunty yang baik hati sponsor baju raya matching for the family! Tapi semua orang tengok gambar ni or even yang datang rumah cakap 'macam nak pergi menikah'. huhuuu. Semestinya bukan Ain ok! haha.

The foods. Tu dia haih, penuh meja! Disebabkan tahun ni buat dekat satu rumah je for the first raya which was my house, so warga-warga Melayu Stoke yang lain bawa masakan masing-masing ke rumah Ain (potluck gitu). Ibu &Ain buat soto ayam, nasi impit, rendang & wajik (sadly, tak umphh sangat sebab kacau pukul 4 pagi masing-masing mengantuk dah). Kak Niza bawak Laksa (feberettt), Kak Fiza bawak pulut kuning & rendang Tok (feberet jugak), Kak Ainur bawak rendang jugak. Haa ambik hang, rendang ada sampai 3 jenis! Rendang Tok, rendang berkuah, rendang yang tak-kering-sangat-tak-berkuah-sangat, semua ada! hehe. Alhamdulillah!

Jemput makannn~
Tetamu from various cities datang beraya rumah kami :)

Ibu with nenek angkat :)

With my Upin or Ipin (mana-mana pon boleh). Si comel mata boolat Harizs. Bukan selalu dia nak duduk baik dengan orang macam ni (except abah & mama dia)!

Ce tengok mata dia! Sapa tak geram?!

Kami-kami yang masih di Stoke.
Yang gambar last ni iba dengan kawan dia :)

Never knew I had big brothers. ahaa. Ibu & bapak with the bujangs. 
Shukri & Nabil (baju purple & dark blue) study kat Wolverhampton datang beraya dengan kami :)

 
Ok, sesi bergambaq kat luar pulak. Ni candid,
 sementara camerawoman (saya la tu) set kameranya.

 Say cheese everyone! 

Mi familia. 

Top: Abang Isa & Kak Niza's family, Abang Pian & Kak Ainur.
Bottom:  Abang Hamzah & Kak Fiza's family.
Uncle Nuar & Aunty Shida (diorang dari Leeds datang beraya rumah kami)

With the bujangs (ain tau ain paling pendek shusshhh).

Iba marah sebab dia takde gambaq solo. haha.
Dah dok sibuk melayan kawan, nak buat macam mana?


At the end of the day memang penat sangat (tidur pon malam raya selepas masak-masak, kemas rumah semua sempat 3 jam je huhu) but it was expected la kan. Dah nama pon hari raya! But rindu sangat la nak beraya di kampung halamanku *nangis*. Takpe-takpe, insyaAllah next year (positip yang penting)!

Still missing Aunty Lynn & Aunty Su's families! :(


xoxo

Labels: , , ,

9 avengers commented

Friday, 26 July 2013@ 5:41 pm
We're halfway through Ramadhan 2013.

Assalammualaikum & hello,

So, how's the fasting going for you guys? For me, 19 jam tak rasa lama sangat tahun ni (walaupun panas terik for the past week) except kalau tak sahur, memang akan rasa lapar la di siang hari. Macam tak percaya je kita dah berpuasa selama 17 hari. Tak lama lagi raya. Sempat ke? InsyaAllah!

So, kat Malaysia sekarang mesti meriah kan? Boleh imagine semua dah sibuk bershopping baju raya, biskut raya...uhhh rindunya nak merasa suasana raya kat Malaysia yet again! huhu. So, siapa yang buat biskut raya tahun ni? Ain pon insyaAllah nak buat 2-3 jenis tahun ni! hehe.

Tahun ni asyik tak sempat nak ambik gambar menu berbuka puasa. huhu.

 Ni masa buat majlis berbuka minggu lepas. 
Walaupun hari tu sibuk ya amat but it was a successful day, Alhamdulillah.


Salam Nuzul Al-Quran, dearest readers! :)


 xoxo
 

Labels: ,

5 avengers commented

Wednesday, 10 July 2013@ 2:13 pm
Salam Ramadan semua! Kami berpuasa 19 jam tahun ni. huhu.

Assalammualaikum & hello,

Ramadan is hereeee! hehe. Alhamdulillah, thanks to Allah kita sempat diberikan peluang untuk menyambut Ramadan kali ni. So, dengan ini Ain ingin mengucapkan Selamat Berpuasa kepada semua kaum Muslimin & Muslimat tak kira dimana jua anda berada!

Tahun ni kami, penduduk Muslim di England berpuasa agak panjang jugak la. Almost 19 hours untuk the first week. Ya Allah, semoga engkau permudahkan segalanya.

Ehh, apa ni letak gambar dengan kopi time-time bulan puasa ni. Eheh.


P.S Ada banyak entri yang nak di-post tapi tak tertulis-tulis lagi. Kalau nak ikut perkembangan Ain dengan lebih cepat (amboi bajet femes ke apa ni), boleh follow twitter atau instagram (ainssb) Ain hehehe.


xoxo

Labels: ,

8 avengers commented

Tuesday, 2 July 2013@ 12:07 pm
Oh manggis, sesungguhnya aku merinduimuuuu~

Assalammualaikum & hello,

Amboi, tajuk! Nak romantik sangat dengan manggis pon! 
Eh, mestilah...10 tahun kami terpisah! huhuuu.


Hari tu masa family's friend, Kak Ngah & Cik Nab datang, mentioned kat diorang rindu nak makan manggis...
tup tup, nah ambik hang manggis!

 Thank you so much Cik Nab & Kak Ngah!!! 
Happy gila lompat lompat masa tengok ada manggis dalam kotak...rindunyaaa!

Pastu kan, Ain ada dapat kiriman dari South Korea jugak! 

 Terima kasih kak Elynn for the souvenirs (& your lovely words)!
 Love them! Poskad SNSD lagi tu!


Tak lama lagi RAMADHAN! Sekejapnya masa berlalu kan, tetiba dah bulan July!
Tahun ni tak pasti kalau lagi lama dari tahun lepas...
Hari tu kiteorang puasa 19 jam masa puasa sunat bulan Syaaban. Boleh tahan jugak la.
Siapa yang tak ganti puasa lagi tu, ganti cepat woiii! huhu.
Ya Allah, kau temukanlah kami dengan Ramadhan. Amin. InsyaAllah.


Ada sesiapa yang baik hati, boleh tolong click link ni tak? You don't have to do anything else, just click on it, tunggu dia load sekejap pastu close the browser. Thank you so much if you did! <3


xoxo

Labels: ,

6 avengers commented

Warning : Image heavy in most of my entries.


AIN S.B.
23 | England | Malaysian

A Muslim | A daughter | A sister | A dreamer | A reader | A writer | A photographer | A chocoholic -- so I had to cut down on this one urgh

"I am a dreamer and I will dream until all these visions in my head are fulfilled."
-- A


| Instagram: captaineverland
| Twitter | Keek : ainssb

Shipping service for Malaysian living in England ; Mira D Services


Where I live
My Photography
Talk About Fashion
Ramadhan in England
Hari Raya in England
Wordless Wednesday
Harry Potter's stuff
Jumpa Retis
Snow

The places I've been to:
London
Manchester
Bath
Kent
Lake District

January 2011 February 2011 March 2011 April 2011 May 2011 June 2011 July 2011 August 2011 September 2011 October 2011 November 2011 December 2011 January 2012 February 2012 March 2012 April 2012 June 2012 July 2012 August 2012 September 2012 October 2012 December 2012 January 2013 February 2013 March 2013 April 2013 May 2013 June 2013 July 2013 August 2013 January 2014 March 2014
Thankyou for visiting!
Have a nice day :)

« Older posts