<!-- --><style type="text/css">@import url(https://www.blogger.com/static/v1/v-css/navbar/3334278262-classic.css); div.b-mobile {display:none;} </style> </head> <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d7643615283666885507\x26blogName\x3dConfessions+of+An+Escapist\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLACK\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://tinkerbellola.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_GB\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://tinkerbellola.blogspot.com/\x26vt\x3d-6896531344355242048', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Monday, 31 October 2011@ 1:16 am
The UK clocks go back & jamuan makan lagi!

Assalammualaikum & hello,

Semalam kiteorang kena kebelakangkan masa balik 1 jam. So contohnya, sekarang pukul 12.30am but it's actually should be pukul 1.30am sekarang.

Memang setiap tahun, UK akan tukar masa 2 kali. Somewhere at the end of March, kita cepatkan masa 1 jam (known as Greenwich Mean Time (GMT)) while somewhere in the end of October, kita lambatkan masa 1 jam (also known as British Summer Time (BST)). Kenapa kena tukar masa? Ain tak reti la nak explain sangat huhu, but korang boleh baca dengan lebih lanjut kat sini :)

Masa dulu pelik jugak, kenapa kena tukar-tukar masa ni...tapi bila dapat tau, hmmm it wasn't bad idea at all. Props to William Willet!

So, sebelum ni Malaysia cepat 7 jam dari UK kan, sekarang Malaysia cepat 8 jam dari UK. Kalau UK pukul 1am sekarang, Malaysia 9am :)

----------------------------------------------------------

Anywayyy, Sabtu lepas ada buat makan-makan kat rumah Ain! :)

Menu simple. Kari ayam, Labu masak lemak (my favouriteeeee), ulam & sambal belacan!
And oh, mee kuah! :)

Abg Isa & Kak Niza, the first two guests to arrived! Oh nak ambik kesempatan, nak ucapkan tahniah sebab InsyaAllah after 7+ months nanti, kita ada baby baru lagi di Stoke! hehe.

Kuih Kasidah from Kak Niza & Abg Isa. First time Ain makan kuih ni & I loooooved it! :D

Apam KKK (kiut kaler-kaler) Aunty Lynn lagi!! Yummmmeeh! :)

Cupcakes & little muffins from Aunty Su! :)

Sebenarnya ibu buat makan-makan sempena nak menyambut kedatangan family Uncle Mastika & Aunty Lynn ke UK! Diorang datang for a vacation for 1 month! :)

Dan juga farewell Abg Ajim! Setelah 4 tahun study kat England! Byee Abg Ajim I won't miss you (jeles tak bole balik Malaysia)! huaaa. (Sori gamba blur, kami tak dok diam huhu)

Chubby Chubby (tengok tu buat muka tak senonoh) dengan kakak dia yang comel :)

My little partner in making funny faces, Najeeha.

My darling gave me a hug sebelum dia balik! Aww ;)

Yang ni dengan...korang tengok muka pon, tau kot sape. hehe.


xoxo

Labels: ,

10 avengers commented

Thursday, 27 October 2011@ 7:41 pm
Aston's arm, thank you for not letting me fall.

Assalammualaikum & hello,

OMG! Jumpa JLS semalam!!!
Siapa JLS? Baca sini, wikipedia pasal diorang. And here's their twitter :)

Camni kisahnya, diorang sekarang ada radio tour...nak promote lagu baru diorang. So diorang pergi radio station kat merata countries in the UK ni la. And hari tu kawan Ain ada beritau, diorang akan datang kat Signal 1, radio station kat Stoke ni. So I thought, hari tu dah miss One Direction, kali ni tak nak miss JLS!

Ingatkan tak ramai orang, rupanya ramai jugak! huhu.

Muka terkejut le ni konon.

So, tunggu punya tunggu, apsal lambat sangat diorang ni...rupanya diorang jam kat highway! Pastu beberapa minit kemudian, ada la macam van hitam besar ni...semua orang macam dah agak dah diorang la tu...memang diorang pon! Tapi diorang terpaksa masuk terus ke dalam building sebab dah lambat. So tunggu lagi...

And then security guard ni cakap apa entah, something about diorang akan keluar japgi...so yeah, tunggu je la. And then, TETIBA semua orang jerit...Dalam masa SATU SAAT je Ain dah dihimpit macam sandwich! Bukan sandwich je, macam sandwich leper dah! Gila la diorang fans ni, kalau ye pon, sabar-sabar la! Aish!

Disebabkan Ain pendek, harap maklum...so kamera je la yang bole ditinggikan. huhu. Ni Jonathan Gill but kita panggil dia JB (bukan Justin Bieber sorang je yang boleh dipanggil 'JB', ok)!

Ni Marvin Humes! Dia ni antara yang ramai peminat dalam JLS. Sebab dia hensem kot.
Adik Ain dapat signature dia :)

Ni Oritsé Williams (ye, 'e' dia memang special and nama dia pon best).
Yang ni, suara dia sedap! :)

And last but not least, my favourite! Astonnnnnnn Merrygold! He's so cute. Seriously, he's so cute! Dah la pendek. haha. Suara dia yang buat ai jatuh chinta kat dia (panggg sekalik).

Pastu tunggu diorang nak keluar pulak, adik Ain cepat-cepat suruh pergi kot belakang. So Ain & adik Ain antara yang baris depan sekali kat barrier besi tu. haha ceyhhh, dengar macam fanatik sangat je kiteorang ni ek! haha takda maknanya. Sebenarnya, selama ni Ain suke diorang gitu-gitu je, BUT after seeing them in person yesterday, I just fell in love with them all over again. huhu.

And then diorang finally keluar kot pintu belakang...SEKALI, semua orang kat belakang Ain, tolak sampai nak jatuh barrier besi tu (sebab nak tengok diorang la)...perut Ain la jadi mangsa, dah la tulang je ada...adoii sakit macam apa! But then, Aston was like..."WHOA! WHOA!"... dia siap berhenti nak sambut barrier besi tu dan dengan tak sengaja & tak perasannya, Ain rupanya berpaut kat Aston punya arm (sebab Ain depan sekali, pastu tepi sekali pulak tu...so, bila barrier besi nak terjatuh, Ain pon macam terkeluar dari zon barrier besi tu)! And then security guard baru perasan, diorang terus betulkan balik barrier besi tu and Ain lepas la lengan Aston...and then bodyguard suruh Aston cepat-cepat masuk van. Tapi rasa macam ada nampak dia senyum...Ain je kot perasan. hahaha.

Tetiba baru terasa macam perut Ain sakit gila...rupanya kat barrier besi tu ada macam bende timbul cocok tulang rib Ain... and then security guard tu macam rasa bersalah, dia kept asking "Are you ok?"...tapi memang sakit la...huhu.

Tapi seriously, memang tak perasan masa Ain berpaut kat lengan Aston...Ain ingatkan lengan security guard tu...but then again, security guard tu pakai baju lengan panjang...tak rasa macam pegang kain la pulak. haha. Tapi kesian kotAston, sebab dia tengah dok sambut barrier besi tu, pastu Ain pulak berpaut kat lengan dia...dah la tangan Ain sejuk gila (side note: selama 7 tahun lebih Ain duduk kat England ni, tangan Ain memang sejuk sentiasa, kecuali masa musim panas or masa Ain tak sihat. Sejuk bukan sejuk main-main, sejuknya macam baru keluar dari peti ais)!

Pastu, Ain cerita la kat adik...

Ain: "Masa barrier tu nak jatuh tadi kan,I accidentally...I think...
I was getting hold of Aston's arm." *muka tak percaya*
Adik: "Eh?"
Ain: "kerasnya arm dia..."

Adik Ain gelak gila kot. hahaha. "Kerasnya arm dia"? Seriously Ain... seriously?
But seriously, dah la lengan dia panas... ok Ain, SUDAH! SUDAH! Amboihh. Tapi bila cerita kat ibu...ibu bukan risau pasal perut Ain...dia siap bole cakap "kesian dia, tangan hang tu sejuk gila! Mesti dia terkejut!" -.-

But fans diorang...gahh memang gila la! Budak2 kecik pon ada jugak...yang bestnya, mak bapak diorang layannn. Ada sorang makcik ni pakai kasut tinggi, dukung anak dia (7 tahun lebih kurang) nak bagi tengok JLS...phuhh hebat makcik tu.

Tapi hari ni punya fans kat Liverpool lagi ramai gila...
Aston tweeted. But seriously, wow. Ramai macam diorang tengah buat konsert
...padahal tengok diorang camtu je.


Take a chance on me, lagu diorang yang baru keluar ni. And I loveee it! Suka lirik dia.
"To fall in love with someone you can trust, who'd never give up cuz you're all that he needs."
And and...bole tak nak jadik gedik sekejap? I LOVE ASTON'S VOICE! I LOVE HIS EYES! I think I'm in love with Aston...and his arms.

Ok, dah tak gedik dah. Kalau nak muntah, bole muntah sekarang.


EVERYBODY IN LOVE
"I'd wait forever and a day for you, I'd wait up, I'd wait up...for you."

LOVE YOU MORE (Ballad)
"Thought I couldn't want you, more than I did before. But everyday I love you a little bit more."

EYES WIDE SHUT ft Tinie Tempah (Upbeat, dance)
"I'm strong but hearts are easy to break. Don't wanna fall if there ain't no one to catch me."

BEAT AGAIN (First single. Upbeat, dance)
"Cos you’re the only one I let in. Tell me how to stop this feeling spreading."

ONE SHOT (Upbeat, dance)
"You only get one shot, so make it count. You might never get this moment again."

UMBRELLA (Ballad, remake of Rihanna's)


Diorang really good at Acapella aswell:

Everybody in Love + If I ever
The Killer's Somebody Told Me


xoxo

Labels: , ,

17 avengers commented

Wednesday, 26 October 2011@ 1:08 am
Wordless Wednessday #16 ; Still a kid at heart

Assalammualaikum & hello,



xoxo

Labels:

8 avengers commented

Monday, 24 October 2011@ 1:40 am
Bila tengok drama Melayu, teringat kat dia...

Assalammualaikum & hello,
Hmm semalam semalam tengok drama 'Mimi Mencari Cinta' lakonan Scha Al-Yahya & Zizan Nin. Satu malam je dah habis! Dari pukul 11 malam sampai 5 pagi kot! Haha punya lah nak tahu macam mana kesudahannya. Haish, tu la susah orang tak reti nak menyabar nih...tak kira la drama Melayu ke, Korea ke, Jepun ke, Tamil ke sekalipon.

Tapi ok la jugak cerita tu, cuma tak suka part mak Mimi dengan makcik sebelah rumah dia tu...bersaing macam hape! Ish buat malu jek. But Ain memang suka Scha! Zizan Nin pon...hensem actually...suka bila dia senyum. hehe. And oh, yang jadik adik Zizan Nin tu pelakon baru ye? Cute jugak dia. huhu.

Oh anyway, 'bila tengok drama Melayu, teringat kat dia'...sape dia tu? Kawan Ain, Sarah.

Sarah (kanan) ni lagi lama dah dok kat England ni. Lebih 10 tahun dah for sure! Masa Ain datang England pon, dia dah lama dah kat sini. Sekarang dia study kat University of Dundee. Jauh gila...so, dah jarang bole jumpa. Sangat jarang...so rindu la kat dia. Dia dulu rajin tengok drama Melayu kat internet, selalu keep up la dengan drama Melayu. Kalau nak tau drama Melayu apa baru, yang best ke, tak best ke, bole la tanya dia. haha. Sarah kata, orang Melayu selalu ingat dia macam berlagak, susah nak get along with...kalau dia balik Malaysia, orang pandang dia macam...semacam. Kenapa ek? Dia pon pelik. But I could tell you that once you get to know her, you would definitely take back everything that you'd thought of her at first. Dia darah Melayu 100% & she's just so lovely!

So yeah, tetiba rindu gila kat dia! InsyaAllah next time dia balik Stoke, bole jumpa! :)

Anyway, sekarang ni tengah tengok drama Korea...lepas tu nak tengok 'Stanza Cinta'.
Ok ke drama tu? Nak tengok sebab ada Aaron Aziz je! hahah.


xoxo

Labels:

16 avengers commented

Saturday, 22 October 2011@ 1:10 am
Fashion ; Brown is my colour!

Assalammualaikum & hello,
Hmmm eventhough brown is not my favourite colour, I love it when I wear anything brown because it kinda shines me out a little. Confident je bila pakai brown outfits. Entah la, maybe Ain je rasa camtu! huhu.

Confident apa muka camni? Haissh.

Ain especially think light brown memang ssesuai dengan orang yang berkulit tak putih sangat dan tak gelap sangat (amboiih, bajet kulit diri sendiri tak gelap! haktuihh)


OMH (Oh Mak Hang)!
Terkezut tak, terkezutt tak? :D


Big jumper: John Rocha (Saya curik from my bapak)
Shawl: Malaysia maii, thanks Kak Amy! :)
Little sling bag: Primark
Heels: Nine West. RRP£90 but dapat bargain kat carboot sales! Totally love it! But to be honest, it's a little bit too high for me. Tatau la berapa lama boleh tahan pakai! haha selagi tak sakit tu, ghasaakkk.


Photographer ; Adik lelaki


xoxo

Labels: ,

18 avengers commented

Friday, 21 October 2011@ 1:01 am
Contest DANIEL ADIE : SISPA

Assalammualaikum & hello,



Ain join contest Daniel Adie pulak kali ni. heee. It requires two pictures whereas satu gambar tengah senyum ikhlas dan satu lagi gambar tengah senyum palsu or tak berapa nak ikhlas.

So, here they are...
Time ni senyum tak ikhlas.

Yang ni ikhlas. Pipi pon ikhlas jugak tu, nampak? huhu.

Dan untuk lengkapkan slogan...
"Terkadang, senyuman palsu terukir apabila kita terpaksa menampilkan diri sebagai seorang yang baik terutamanya dihadapan orang yang tidak digemari."


Dengan ini, Ain nak tag 2 orang:
- Mya
- Byha



Korang lain pon opkos la boleh join!!
Just klik kat banner Daniel Adie yang hensem tu, k? :)


P.S Nerbes jugak time nak lengkapkan slogan Daniel Adie tu. Jenuh dok tanya parents, maksud perkataan2 berbagai. Macam nak kena revise untuk test BM pon ada jugak. haha. (lama dah tak revise untuk paper BM...hukk.) Ohh, wish me luck? huhu.


xoxo

Labels:

2 avengers commented

Warning : Image heavy in most of my entries.


AIN S.B.
23 | England | Malaysian

A Muslim | A daughter | A sister | A dreamer | A reader | A writer | A photographer | A chocoholic -- so I had to cut down on this one urgh

"I am a dreamer and I will dream until all these visions in my head are fulfilled."
-- A


| Instagram: captaineverland
| Twitter | Keek : ainssb

Shipping service for Malaysian living in England ; Mira D Services


Where I live
My Photography
Talk About Fashion
Ramadhan in England
Hari Raya in England
Wordless Wednesday
Harry Potter's stuff
Jumpa Retis
Snow

The places I've been to:
London
Manchester
Bath
Kent
Lake District

January 2011 February 2011 March 2011 April 2011 May 2011 June 2011 July 2011 August 2011 September 2011 October 2011 November 2011 December 2011 January 2012 February 2012 March 2012 April 2012 June 2012 July 2012 August 2012 September 2012 October 2012 December 2012 January 2013 February 2013 March 2013 April 2013 May 2013 June 2013 July 2013 August 2013 January 2014 March 2014
Thankyou for visiting!
Have a nice day :)

« Older posts | Newer posts »