<!-- --><style type="text/css">@import url(https://www.blogger.com/static/v1/v-css/navbar/3334278262-classic.css); div.b-mobile {display:none;} </style> </head> <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d7643615283666885507\x26blogName\x3dConfessions+of+An+Escapist\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLACK\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://tinkerbellola.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_GB\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://tinkerbellola.blogspot.com/\x26vt\x3d-6896531344355242048', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Saturday, 28 July 2012@ 3:23 pm
London Olympics Opening Ceremony 2012

Assalammualaikum & hello,


(Edits of constantinspiration on tumblr)

Akhirnya, yang ditunggu-tunggu oleh semua penduduk England...pembukaan Olympics 2012 telahpun selesai. (ehh, rasa macam ada benda salah je dalam sentence ni? haha)

Ain tak tengok full pon sebab masa dia start kiteorang tengah dok sibuk-sibuk nak siapkan untuk berbuka. Time berbuka kiteorang berbuka rumah Kak Siti, and sambil makan tu baru start tengok tv.


Part Queen jumped from the helicopter tu lawak. Siap ada James Bond escort lagi. haha. I think part yang Voldemort tu patutnya diorang buat giant Harry Potter lagi ok kot. huhu. And then there's the legend Mr. Bean. haha. But diorang missed one thing...they should have included Doctor Who or even the tardis at least T_T

Kat timeline twitter Ain, ramai yang dok tweet pasal Tom Daley je. He's a swimmer for Great Britain and sebab muka dia gorjes la sangat (eh memang cute pon tapi). Seriously, almost semua tweets yang Ain came across last night were talking about Tom Daley.

Pastu time negara-negara keluar kan, ada je omputih-omputih yang bengong sesuka hati diorang je tweet and melawak-lawakkan nama negara orang lain. Err paham la korang tak reti geography but perlu ke nak tunjuk sangat yang betapa tak pandainya korang? Ain pon tak pernah dengar few of the countries but senyap-senyap dah la.

Pastu yang kiteorang dok tunggu la Malaysia...sekali time Malaysia keluar, kamera tunjuk 2 saat je muka pemegang bendera, pastu dia tunjuk gambar orang lain (adik Ain kata camera tunjuk Tom Daley tengah bagi sign...what? why?). Ish, bengang lagi sekali. Walaupon Malaysian's athletes tak banyak mana, but apsal diorang nak potong-potong sesuka hati?

Bulan Ramadhan Ain. Sabar, sabar.


Tapi yang tak menahan time team Great Britain keluar, Queen boleh pulak buat muka dek je.

"Sorry people, just checking my nails."
"Oh, the queen look happy and excited."
"The queen could at least pretend to care."
"I need to get my nails done."


hahaha.


Kat London sekarang ni memang confirmed sesak. Selalu pon dah packed with people, lagi la time Olympics ni. Memang dah dijangkakan "extra 1 million tourists would be expected in London every day during the Olympics".

Ain pon ada rasa nak pergi London, nak tangkap gambar...but kalau pergi kena naik train...Mr bapak driver memang dah cakap dia taknak bawak kereta masuk London time ni. But then again, bulan puasa...nak naik train macam takut penat. Puasa panjang pulak tu tahun ni...huhu.


Overall...quite amazing la pembukaan Olympics 2012 kat London. Although, I still think ada performances yang tak perlu kot...

But ohh, Ain paling suka bila diorang nyalakan the cauldron.

lighting the cauldron

Beautiful.


xoxo


P.S Tengok badminton match tadi. Men's double Malaysia vs Japan! Go team Malaysiaaaa! :D

Labels:

10 avengers commented

Tuesday, 24 July 2012@ 1:10 am
Trip Bersama Tokwan Part 2 ; Hyde Park

Assalammualaikum & hello,

[01st April 2012]

Ok, bersambung dari part1...bila dah masuk London Central, Mr. Bapak Driver berhenti kat Hyde Park. Tapi bila asked..."Ok, siape nak turun ni?" ...semua orang cakap..."tak nak..." or "pergi la..."

Kak Nurul pening...tokwan pon malas nak berjalan...baru nak bawak diorang pergi Princess Diana punya memorial park. Sebenarnya, diorang nak berhenti nak makan (sebaik memang bawak bekal) je rupa-rupanya.

Tokwan keluar dari kereta jap, ambik angin katanya. Pastu sempat la tangkap gambar dengan kuda-kuda orang 'posh' (ehh, entah-entah kuda ni yang kuda untuk rent tu je kot...entah la) lalu kat situ.

Last-last, Iba je yang nak ikut.
Iba's fashion of the day: Blue pashmina + Blue/white stripy top + Yellow chinos + Light yellow cotton coat + Eeyore's backpack + Adidas high cut

My fashion of the day: Maroon pashmina + Black/white stripy top + Dark grey chinos + Grey cardigan + Flowery sling bag + Converse style shoes

Beautiful sceneries on our right and left while on the way. Hyde park ni sangat luas. Kalau masuk, kena ingat jalan balik, kalau tak, keluar kot jalan sebelah nun jauh di sana...boleh sesat la.

We're almost there...

While waiting for Iba nak pergi toilet la pulak...

Here we are at Princess Diana's memorial park. Ok, sebenarnya...beberapa kali dah pergi sini cuma tak nak pernah took proper pictures. Kat area ni ada special little fountain around the park yang dibina untuk peringatan kepada Princess Diana.

Rasa macam nak rendam kaki dalam tu jugak but malas la nak bukak kasut semua...

Rendam tangan je la...


Part 3 nanti kat Trafalgar Square.
Ada tugu (ehh tugu ke nama dia?) Olympic Countdown :)


xoxo


P.S Alhamdulillah, puasa selama 18 jam so far so good :)

Labels: ,

9 avengers commented

Saturday, 21 July 2012@ 8:08 pm
Ramadhan Day 1. Rindunya nak pergi bazaar Ramadhan.

Assalammualaikum & hello,

Alhamdulillah, selesai dah satu hari berpuasa and lagi sejam lebih sikit, dua hari dah. hehe. Semalam buat jamuan berbuka puasa kat rumah Ain, walaupun siang tu Ain & parents were doing some hard works tapi disebabkan ibu memang dah niat nak panggil warga Melayu Stoke berbuka puasa di rumah kami untuk first day puasa...

Menu utama: Nasi ayam bebeh! Kiteorang tak sempat buat kuih sebab balik dari kerja terus nak prepare untuk menu utama. So buah-buahan tempatan pon jadi la ek? huhu.

Air special ala-ala...ehh, tak ingat la nama dia tapi Ain ingat dulu pernah beli kat bazaar Ramadhan (9 yrs ago huhuaaa)...macam laicikang kot?

Ahhh, rindunya la nak pergi bazaar Ramadhan!

Resipi nasi ayam ni ibu dapat dari kawan dia. Sangat sedappp!


Masing-masing dah kekenyangan time ni. huhu.


Alhamdulillah, tercapai hajat ibu. Tapi kali ni punya makan-makan sunyi sikit sebab family Aunty Lynn & Aunt Su dah balik...selalu yang memeriahkan suasana, Uncle Mastika (Aunty Lynn's husband) & Uncle Najib (Aunty Su's husband)...huhu. And Aunty Lynn... (sudah-sudah, Ain! Bulan-bulan posa ni hang nak dok sedih-sedih pulak! Haish)


xoxo

Labels:

9 avengers commented

Friday, 20 July 2012@ 1:25 am
Kali ke-9 sambut Ramadhan di England.

Assalammualaikum & hello,


Yup, England start puasa awal sehari dari Malaysia! I think this is the first time? Can't remember...but sekarang ni tengah nak ready untuk sahur! :)

Puasa tahun ni agak panjang because it's happening exactly in the middle of the summer time. Subuh masuk pukul 3.15am while Maghrib masuk pukul 9.21pm... up to 18 hrs jugak la puasa untuk this year. But nope, I'm not complaining. InsyaAllah, Allah permudahkan untuk kami-kami disini dan untuk korang disana juga!

Anyway, Ain nak ucapkan...
SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAK kepada anda semua! :)


xoxo

Labels:

8 avengers commented

Thursday, 19 July 2012@ 1:18 am
Review ; Hoore! Hoore!

Assalammualaikum & hello,


Dah lama dah tak tengok movie Melayu...ehh, lama ke? Takde la lama sangat tapi sebabnya baru-baru ni je rajin sikit nak men-download. Selalu jeling-jeling kat site jieazzmovie untuk movie Melayu baru. Download je pon bole, nak pergi tengok kat wayang tak bole...sian kiteee tau (dah dok jauh, padan la muka sendiri)...huhuhu.

Anyway, apa yang buat Ain nak download movie ni? Bukan sebab Akim ye. Bukan, bukan. haha. Mula-mula tengok genre dia 'muzikal'...Ain kurang sikit muzikal-muzikal ni...but then, nampak muzikal lagu-lagu Sudirman! Oh, macam best! Ye la, lagu Allahyarham Sudirman kan best-best! So, download la...

Start tengok, adik Ain cakap 'cheesy'...masa diorang kat pantai tu... Rupa-rupanyaaaaa....mimpi. ahaha. The actress yang jadi Aiman tu best, lakonan dia natural je. Suara dia pon sedap! Tapi kawan dia yang perempuan tu over sikit...but then again, maybe sebab dia kena berlakon camtu. And Akim, Ain sebenarnya memang suka suara dia! teehee. Ehh, is it just me or Akim dah chubby?

Apa-apa pon cerita ni memang best. Pelakon ok, jalan cerita pon ok. Ada pengajaran especially. Ain sebenarnya menangis at some parts (especially part nenek dia meninggal...oh my heart). Masa tu watched dengan ibu & adik-adik. Even ibu pon mata dia merah...

Tak payah nak shooting kat dalam club ke ape ke. I mean, from what I've watched...Malay movies sekarang banyak scenes yang kadang-kadang buat kita macam..."eh, perlu ke scene ni?" And yup, theme songs semua confirm la best!


I have actually always thought that he is kinda cute. haha.
Tengah in love dengan lagu Akim ft Stacy 'Kembali' :D


xoxo


P.S Baru lepas tengok 'Mael Lambung'.

Labels: ,

2 avengers commented

Tuesday, 17 July 2012@ 2:22 am
Beauty ; New lenses. Back to brown this time.

Assalammualaikum & hello,

Yay lenses baru dah sampai! Actually Jumaat yang lepas lepas lagi dah sampai...but lately ni mood asyik sedih je, nak update pasal lens baru pon takde mood...huhu.

(Note: Saya tak seputih ni. Cahaya matahari je ni, percayalah! ahah)


Type: POP-C
Colour: Dark Brown
Diameter: 15.5

I figured, the bigger the diameter, the comfortable it is. Within my eyes laa. Sebab truth to be told, yang first lenses (14.8) Ain pakai dulu selalu rasa tak selesa dan agak sakit sikit when I had it on. I bought it from this shop and I was pleased with their interactions with customers. They're so lovely!

And yang best sekali, siap dapat gift lagi! :D


Loving my new jumper (lelaki punya actually. Sometimes, I do preferred guy's stuff better. aha)
& my new green trousers! :D


Previous lenses I've had:
Geo Angel Grey + Geo Nudy Brown.
Pop-C light grey.


xoxo

Labels: ,

8 avengers commented

Sunday, 15 July 2012@ 6:25 pm
My Aunty Lynn dah balik Sarawak...

Assalammualaikum & hello,

Esok genap la seminggu my Aunty Lynn dah balik Sarawak...sunyi dah kat sini...huhu.

Aunty Lynn ni dah macam best friend Ain. Beliau gila2 sebab tu best! Banyak la memori dengan Aunty Lynn selama beliau duduk UK 4 tahun. Gelak ketawa, main masak-masak, ber-karaoke (sbb rumah Aunty Lynn je satu-satunya yang ada karaoke system huhu), mengadu, bergossip (kalau tak gossip mmg tak sah...oopss) pon semua dengan beliau. I'll miss her a lot...

Hari angkat barang2 masuk kontena.

Raya nanti tak seramai ni T__T
Dua family dah balik. Dua family memang akan balik beraya di Malaysia...


Ingat lagi...masa si Imran ni mula-mula dtg sini, punya la susah nak ngorat dia. Asyik-asyik nak mummy dia je...tapi sekarang, dia la yang paling friendly dengan semua orang. Suka sangat bila dengar dia cakap...accent dah la pekat, suara dia pon...macho oi! Aww...rindu dengan dia jugak... huhu.


xoxo

Labels:

5 avengers commented

Wednesday, 11 July 2012@ 4:30 pm
Wordless Wednesday #27 ; That lonely feeling...

Assalammualaikum & hello,


xoxo

Labels:

9 avengers commented

Monday, 9 July 2012@ 1:54 pm
Khyra and family's departure...

Assalammualikum & hello,

(22th June 2012)

Time ni before bertolak ke airport. Sedih je semua...

Ain and parents hantar diorang sampai Manchester Airport. So, time ni tak rasa sedih lagi...tapi bila dalam kereta...it just suddenly hits me. Tetiba je nangis.

Khyra taknak senyum pon... I think she could figure it out, even though she was still little.

Bila ibu nak kiss dia, dia pusing kepala dia ke bahu kanan Aunty Su...pastu ibu Ain pon pegi la ikut dia, pastu dia pusing balik kepala dia ke bahu kiri Aunty Su pulak. Berapa kali dia buat camtu...macam dia merajuk...

It was very sad to watch.

Will miss these two as well :(


xoxo

Labels: ,

2 avengers commented

Wednesday, 4 July 2012@ 1:20 am
Wordless Wednesday #26 ; Emotions

Assalammualaikum & hello,


xoxo

Labels:

5 avengers commented

Warning : Image heavy in most of my entries.


AIN S.B.
23 | England | Malaysian

A Muslim | A daughter | A sister | A dreamer | A reader | A writer | A photographer | A chocoholic -- so I had to cut down on this one urgh

"I am a dreamer and I will dream until all these visions in my head are fulfilled."
-- A


| Instagram: captaineverland
| Twitter | Keek : ainssb

Shipping service for Malaysian living in England ; Mira D Services


Where I live
My Photography
Talk About Fashion
Ramadhan in England
Hari Raya in England
Wordless Wednesday
Harry Potter's stuff
Jumpa Retis
Snow

The places I've been to:
London
Manchester
Bath
Kent
Lake District

January 2011 February 2011 March 2011 April 2011 May 2011 June 2011 July 2011 August 2011 September 2011 October 2011 November 2011 December 2011 January 2012 February 2012 March 2012 April 2012 June 2012 July 2012 August 2012 September 2012 October 2012 December 2012 January 2013 February 2013 March 2013 April 2013 May 2013 June 2013 July 2013 August 2013 January 2014 March 2014
Thankyou for visiting!
Have a nice day :)

« Older posts | Newer posts »