<!-- --><style type="text/css">@import url(https://www.blogger.com/static/v1/v-css/navbar/3334278262-classic.css); div.b-mobile {display:none;} </style> </head> <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d7643615283666885507\x26blogName\x3dConfessions+of+An+Escapist\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLACK\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://tinkerbellola.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_GB\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://tinkerbellola.blogspot.com/\x26vt\x3d-6896531344355242048', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Sunday, 29 January 2012@ 10:30 pm
Salah cakap...lain la sangat bunyinya...

Assalammualaikum & hello,

Kadang-kadang kan, bila orang Ain baru kenal dan diorang baru tau yang Ain dah duduk England lama...diorang akan cakap sama ada,

"Wah lama dah! Mesti terrer speaking kan?"

or

"...dah duduk England lama, tapi masih fasih BM eh?"

Mesti laa~ Ain dengan family memang cakap BM kat rumah (well, campur la sometimes dengan adik-adik). Tapi tu la...ada je perkataan-perkataan BM yang dah lupa. huhu. Tu yang kadang-kadang tu cakap melalut-lalut...

Terbalik terbalikkan hurup sesuka hati tu pon ada jugak...macam 'janggal' jadi 'ganjal' .

Selalunya Kak Nurul la perasan..."apa Ain? Ulang lagi sekali?" Selalu dia akan cakap camtu kalau Ain salah cakap.

(Scene 1 : Jamuan makan-makan)
Kak Nurul : Ain dah makan nasi dah?
Ain : Nasi japgi...Ain makan makanan...*tengah cari perkataan*...sesat dulu...
Kak Nurul : *hahahaha* makanan apa Ain? Sesat?

Sebenarnya nak cakap...'side' tapi dalam kepala tu tetap nak carik perkataan melayu...
haaa 'sesat' laa jadinya. Haish.


(Scene 2)
Ibu : Nak tengok cerita apa ni?
Ain : Hello babi---ehhhh Hello Baby!


Ibu : *hahahahaha*

Tengok tu, salah cakap sampai mencarut depan ibu! Astaghfirullahallazim.
(Hello Baby tu Korean Show btw :))


(Scene 3)
Ain : Kesian Khyra...banyak...gelembung-gelembung dalam tekak dia...
Ibu : Gelembung atok hang! Gelema!
Bapak : Sebaik tak cakap gelama...ikan gelama jadinya... -.-


Ini baru sikit...huhu. Yang adik-adik lagi lawak bila ada nak cakap perkataan Melayu yang diorang tak reti nak cakap...haha.

Kisah adik lelaki :
- Bahasa Melayu tunggang terbalik
- Google translate tak boleh harrrap!


So, kalau ada dalam blog Ain ni salah peribahasa ke, salah tatabahasa ke,
ermmm harap maklum & harap maaf. huhuu.


xoxo

15 avengers commented

Thursday, 26 January 2012@ 12:26 am
Zizan Raja Lawak ada kembar ke?

Assalammualaikum & hello,

Ehh Zizan Raja Lawak ada kembar ke?

......................................


Takde ehh? But ce tengok mamat dalam gambar ni ada rupa Zizan tak? Ok, dia might be putih sikit, but he looks a bit like Zizan kan?

Ain sebenarnya tengok mamat ni sebab dia friendly je layan pelanggan (ni dalam halal fast-food restaurant). So, macam...bagus la. Sebab kebanyakkan staff-staff dalam kedai camni, muka tak berapa nak melayan orang...

Gambar stalker tak bole bla langsung. Kalau la dia tau -.-

And then, dua kali pandang..."ehh, muka dia ni macam someone...macam Zizan laa!" So, Ain pergi cakap dengan Kak Nurul, dia pon rasa camtu jugak...rupanya Kak Nurul pon dah usha mamat ni awal-awal lagi! ahaha (but he is quite good looking guy! Kan, Kak Nurul kan? haha). Yang bestnya, Abg Rusdi pon cakap mamat tu rupa macam Zizan (Abg Rusdi pon jadi paparazzi jugak, snap gambar mamat tak bersalah ni sesuka hati kiteorang! haha)!

At the end, Ain tak la keseorangan to think that this guy look like Zizan, because he does! Tak la 100% kan, but ada la part-part yang nampak dia macam rupa Zizan (tang hidung tu, tang hidung tuuuu)! But Zizan sekarang dah chubby...kalau Zizan kurus macam dulu, bole la cakap diorang twins from another culture kot...haha.


P.S Gambar2 Zizan dicuri all the way from his twitter. huhu.


xoxo

Labels:

10 avengers commented

Wednesday, 25 January 2012@ 8:05 am
Wordless Wednesday #23 ; PALE face, RED lips.

Assalammualaikum & hello,



xoxo

Labels:

16 avengers commented

Tuesday, 24 January 2012@ 5:34 am
SEGMEN ; BLOG AKU LAGI BEST DARI BLOG BEN ASHAARI kerana ..

Assalammualaikum & hello,

Selalu Ain nak join segmen blog Abg Ben nih but selalu terlepas. Nak buat camne, waktu kat sini dengan Malaysia lain...huhu. Ni pon, sebab pukul 5.30 pagi, Ain tak tido-tido lagi...check dashboard, nampak segmen Abg Ben ni. Apa lagiiii~

kalau nak join jugak, sila klik banner ye!


Addoiii, camna nak cakap ni...hmm ok la, blog Ain SSB best dari blog Ben Ashaari kerana...Ain tinggal kat England, bole tulis pengalaman rindu Malaysia sebab dah 8 tahun tak balik, pengalaman sekolah yang tak berapa rasa nak sekolah di England, pengalaman best & tak best duduk kat negara orang, pengalaman jadi orang ketinggalan zaman on kes-kes/cerita-cerita/hal-hal yang terjadi kat Malaysia, etc... blog Ben Ashaari bole? haha.

And oh, blog Ain pon simple but...lawa lagi dari Abg Ben.


*cabut lariiiiii*



xoxo

Labels:

14 avengers commented

Saturday, 21 January 2012@ 11:55 pm
Boxing Day Part 2 ; Harrods

Assalammualaikum & hello,

Hari yang seterusnya untuk Boxing Day, Ain pergi Harrods. Ehhh but choppp, before korang cakap Ain kaya ke, mende ke, nooo...Ain pergi nak tengok perfume SALE je. SALE yang berharga £22 ke bawah bole la afford...yang harga £30 ke atas, ermm...tak sanggup. huhu. Sebab masa Boxing Day, best la jugak sale perfume dia.

Beraturrrr nak masuk bahagian perfume!

Ramai gila orangggg!

Princess Diana & Al-Fayed punya memorial dalam Harrods.
Ibu suka sangat ngan Princess Diana! Tapi dia memang lawa pon kannn..

Adik lelaki membaca peta dalam Harrods macam bagus....but akhirnya sesat jugakkk.

Dah alang-alang tengah sesat tu, sempat la jugak bergambar dengan patung teddy bear Harrods yang besar gedabak nih!

Haa ambik hang, £1,900 satu teddy bear besar gedabak tu!

Big Ben ke ni? Ehh bukan laa...

Anyone wants to invite us to a masquerade party?

Muka kepenatan. Sesakkkkk gilakk oii dalam Harrods tuu!

Sempat lagi mamat ni nak buat sesi photoshoot depan Harrods ni -.-


- Ceklattttt...loads & loads of itttt! :D
- Dapat satu perfume! hehe. Moschino Toujours Glamour. Sedap jugak bau dia! Bau bau fresh lepas mandi gituuu! Last year Ain pakai Gucci Flora...time untuk tukar bauuu. huhu. Tapi tahun ni punya perfume sale kat dalam Harrods tak berapa nak bau yang Ain suka sangat...tahun lepas best kot best. Ain dapat Gucci Flora, ibu dapat Marc Jacob Daisy.


Buah kedondong jeruk! Bukan beli kat dalam Harrods laa...
Kawan ibu from Malaysia bagi! :D


xoxo

Labels: ,

10 avengers commented

Friday, 20 January 2012@ 1:30 am
HafizZainal's Contest - Senyuman Mahal II

Assalammualaikum & hello,

Dah masuk giveaway, nak masuk contest pulak boleh tak? hehe. Tetiba tertarik hati nak join contest dari Hafiz Zainal hensem, muka comei ala-ala Korean guy gittttu (ehh tak laa, puji bukan nak ambik kesempatan...ikhlas ni)!

1) Buat satu entry yg bertajuk "HafizZainal's Contest - Senyuman Mahal II " [DONE]


Kan dah kata muka dia ala-ala Korean guy kannn? Hampa tak caya!
Kalau ada sesiapa yang berminat nak join sekaki, klik banner k! :)

2) Letak banner contest ni dalam entry korang dan make sure link kan terus ke entry contest ni. [DONE]

3) The most important thing is korang kene letak laa pic korang SENYUM. tak kesah nak letak berapa bnyk gamba pun. Hfz akan pilih 1 yg terbaik :)

Ohh tak kesah nak letak berapa banyak gambar pun ehh...


4) Jawab soalan nie dengan ringkas. Simple2 je. Nak buat 1 ayat pun boleh jugak. Jangan buat karangan panjang2 smpai boleh buat novel sudaa. HAHA

i- Ceritakan kenapa anda rasa gambar senyuman anda ini adalah senyuman mahal ?

Ain rasa senyuman yang betul betul mahal adalah senyuman yang betul betul ikhlas, datang dari hati. Eceyh ayat. But, gambar-gambar Ain kat atas tu antara senyuman Ain yang betul betul datang dari hati (mengikut memori dalam gambar, ada la sebab-sebab tertentu yang buat Ain tersenyum camtu. hehe).

ii- Kenapa anda berminat utk join contest nie ?

Sebab Ain memang selalu suka senyum...sampai kadang-kadang Ain sendiri pon tatau yang Ain senyum betul-betul ke, or tipu-tipu ke, or just saja berposing depan kamera...huhu. So, kiranya contest ni buat Ain realize la. ehe.

iii- Apa 1st impression korang terhadap org yg pakai braces ?

I've always thought orang pakai braces comel! Sebenarnya, Ain pon teringin nak pakai braces tapi mahal la...InsyaAllah, kalau ada duit lebih sikit, nak pakai la. Gigi Ain funny, sebab tu senyum tak pernah nampak gigi..ehh, lebih lebih cakap pulak...


5) Sebagai yuran contest nie, kene la follow my blog and "like" my fanpage utk sentiasa update dengan perkembangan contest nie. [DONE]

6) Jangan lupa utk letakkan link entry korang dekat ruangan comment entry nie, so senang la Hfz nak menilai entries korang yg sudi join =) [DONE]

7) Lastly, just tag 3 org rakan bloggers korang and make sure dorang taw yg dorang telah di tag ok . Barulah meriah. hehe :) [DONE]

Ain nak tag :

- Ariena

- Zety

- Byha

(kerana saya suka tengok senyuman mereka!)


Ehh btw, Ain baru je usha-usha Hafiz punya youtube channel ! Ohmaiiilife sore dia! Hampa pi la dengaq sendiri! & oh, sesiapa ada twitter, mari la ramai-ramai follow Hafizza1nal! :)


xoxo

Labels:

10 avengers commented

@ 1:17 am
"GIVEAWAY BY ONIE"

Assalammualaikum & hello,

Dah lama Ain tak join giveaway kan? Hmm nak join la sebab Onie bestpren titew kat blogger ni ada buat giveaway! So, mesti titew dapat punya la! (haha ye la tuuu...hang tak bernasib baik, hang tak dapat la!)


Sila klik banner atas ni kalau korang pon interested!


Senarai sponsor-sponsor
:

Ok Onie, Ain dah like, dah follow, dah add dah semua sponsor.
FB ID: Ain Syatirah SB/tinkerbellola


Mintak-mintak bertuah laaa...huhu.


xoxo

Labels:

1 avengers commented

Monday, 16 January 2012@ 9:01 pm
Dah dapat tengok Ombak Rindu!

Assalammualaikum & hello,

Yes, finally dah dapat tengok Ombak Rindu! Bukan la nak nak tengok sangat, tapi dah semua orang kat Malaysia dok hype sangat pasal movie ni...so, kita yang dok ber-million batu dari Malaysia ni terpaksa la tunggu someone upload kat internet, baru bole tengok kan...huhu.

Ain rasa Ain pernah baca tau novel Ombak Rindu ni! Masa dulu time darjah 6 & tingkatan 1, Ain memang hantu novel Melayu (entah-entah, Ain ada novel ni kat rumah Malaysia...somewhere in the old box, perhaps)! But bila search on novel Ombak Rindu, memang Ain familiar sangat dengan kulit novel tu!

Anyway, orang kata jalan cerita dalam novel dengan movie ada lain sikit...Ain tak boleh nak agree ke apa la sebab Ain memang tak ingat dah macam mana exactly jalan cerita dalam novel dia. But untuk movie, I quite like it. Jalan cerita dia semua ok, cuma tak berkenan part diorang berpeluk...and scene yang diorang atas katil...macam...entah la. I think because knowing that they're Muslim kot. Kalau movie omputih ke, Korea ke, apa ke, tak berapa nak heran sangat la kan.

Overall, I rate it 4/5 (Aaron Aziz je dah 2.5 kot...haha amboii hang Ain!).



Pastu Ain ada tengok 'Aku bukan Tomboy' jugak. Nak tengok sebab Ain memang suka lakonan Shaheizy Sam & lakonan Scha jugak (Kak Scha pernah reply tweet Ain, dua kali! :D). Tapi part pengkid tu pon Ain macam tak boleh nak adapt sangat dalam kepala otak ni...

Tapi cerita dia agak funny la.

"....anak dara lagi ke?"
"Woii! Dara la! Ko pahal?"
Haha. Shaheizy Sam sangat cute kot time ni (siap buat gambar bergerak ni, so boleh tengok again & again part ni! haha :P) Expression dia tu...haisshh...


Ain tengok 'Aku Bukan Tomboy' ni dengan adik perempuan Ain. Bila habis tengok cerita ni, dia cakap... "takut la nak balik Malaysia...". I think she meant about mat rempit & pengkid semua tu la kot. Ain pon tatau nak cakap camne sebab Ain pon tatau camne exactly kat Malaysia dah sekarang...huhu.


xoxo

Labels:

9 avengers commented

Thursday, 12 January 2012@ 4:00 am
Birthday for the January bebehhh!

Assalammualaikum & hello,

On the 8th hari tu, hari jadi ibu Ain. Happy birthday ibuuuu! Tunggu nanti Ain kaya satu hari nanti, I'll treat you like you deserved, ok! I labbb youuuu so berry muchooo!

Pastu on the 11th semalam (sama dengan Dato Siti oiiii!), hari jadi adik lelaki Ain!
Dia nih...dah 12 tahun, tapi perangai...haish.

Buat jamuan on the 7th hari tu sebab ada lagi dua orang sambut birthday on the January jugak!
The January bebeh : Ibu, Kak Fiza (tudung biru hitam) & Hazim (baju checkered hujung kanan ni) on the 4th & Aleef (adik) on the 11th.

Kek Aleef & Hazim. Sorry la y'all punya mata kena menatap kek yang tak seberapa lawa ni (dah la 'L' tu dah tergelincir). Janji rasa ada cukup laa...huhu.

Macam hantaran la pulak.

Calon-calon kategori 25 tahun ke bawah. Calon mende la pulak nih?

The geng.

Ceyhh, hyper depa nih jumpa aii!

Suka sungguh mereka dengan starwand tuu!

Gurlprennn. Sarah nak balik Uni (4 hours from Stoke) dah Jumaat ni...sedihsedih.

Keletihan.


xoxo

Labels: , ,

6 avengers commented

Wednesday, 11 January 2012@ 12:43 am
Wordless Wednesday #22 ; Behind the Veil

Assalammualaikum & hello,


xoxo

Labels:

7 avengers commented

Friday, 6 January 2012@ 3:35 am
Boxing Day Part 1 ; Oxford St, London

Assalammualaikum & hello,

So, hari tu pergi London time Boxing Day. Bukan la sangat nak bershopping, join orang beratur panjang-panjang dari pukul 6 pagi...tak sanggup den. Saja je outing dengan family, time adik-adik cuti.

Bergambaq dalam reta adalah perlu.

Orang datang dari Malaysia bawak kat kami ni...Alhamdulillah, dapat la jugak jadi bahan mengunyah dalam reta! Siap berebut-rebut lagi.

First stop ; Ain dengan adik lelaki pergi Oxford Street.

Gambar atas : Dalam Primark
Gambar bawah : Luar Primark

Singgah la kedai mana pon, orang ramai gila YA ALLAH!

Kedai buku ni je yang boleh tahan tak penuh...relax dulu kat dalam kedai buku ni. Jumpa pulak buku Harry Potter! NAKKKKK! But takde salee T___T

Siap ada letter from Hogwarts lagi tuuuu! NAKKK! T____T


Tetiba pulak ada kes...panjang jugak la jalan yang ditutup. Bila ask polis, diorang kata "someone been hurt." Diorang tak bole nak cakap banyak-banyak la kan, but diorang ada la bagi hint.. "it's already on the internet." Bapak call rupanya ada kes orang kena tikam...(later on, we found out yang sebenarnya kes berebut kasut trainers...WHATTHEHELL?)

We're the red trousers siblings.

The street/building decorations. Time Krismas la katakan.

Loving my new boots! Saleee but beli before boxing day sale! :)


xoxo

Labels: ,

14 avengers commented

Warning : Image heavy in most of my entries.


AIN S.B.
23 | England | Malaysian

A Muslim | A daughter | A sister | A dreamer | A reader | A writer | A photographer | A chocoholic -- so I had to cut down on this one urgh

"I am a dreamer and I will dream until all these visions in my head are fulfilled."
-- A


| Instagram: captaineverland
| Twitter | Keek : ainssb

Shipping service for Malaysian living in England ; Mira D Services


Where I live
My Photography
Talk About Fashion
Ramadhan in England
Hari Raya in England
Wordless Wednesday
Harry Potter's stuff
Jumpa Retis
Snow

The places I've been to:
London
Manchester
Bath
Kent
Lake District

January 2011 February 2011 March 2011 April 2011 May 2011 June 2011 July 2011 August 2011 September 2011 October 2011 November 2011 December 2011 January 2012 February 2012 March 2012 April 2012 June 2012 July 2012 August 2012 September 2012 October 2012 December 2012 January 2013 February 2013 March 2013 April 2013 May 2013 June 2013 July 2013 August 2013 January 2014 March 2014
Thankyou for visiting!
Have a nice day :)

« Older posts | Newer posts »