<!-- --><style type="text/css">@import url(https://www.blogger.com/static/v1/v-css/navbar/3334278262-classic.css); div.b-mobile {display:none;} </style> </head> <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d7643615283666885507\x26blogName\x3dConfessions+of+An+Escapist\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLACK\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://tinkerbellola.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_GB\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://tinkerbellola.blogspot.com/\x26vt\x3d-6896531344355242048', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Saturday, 31 December 2011@ 11:49 pm
Goodbye 2011, Hello 2012.

Assalammualaikum & hello,

Setelah sekian lama tak hapdet blog ni (ceyhhh, lama la sangat)...I just want to wish everyone & especially my lovely blog readers-slash-followers a Happy New Year! May you guys have a brilliant start of this new year!

Bila cakap pasal tahun baru, selalunya masing-masing pon mesti nak ada azam baru kan? Ain tahun ni...takde la sangat nak berazam-azam ni (sebab azam yang tahun-tahun dulu tak pernah nak berazam sangat at the end, semangat je lebih mula-mula tu...huhu).

Anyway, 2011 has been quite a hectic year to be fair speaking. Let's see some of my highlights of 2011:

January : Setelah 7 tahun tinggal kat England ni, baru dapat pusing London betul-betul (maksud: melawat tempat-tempat yang penting dilawat laa huhu).

February : Lahirlah seorang baby yang tak disangka become a part of my life (amboiih ayat).

March : Tsunami & Earthquake in Japan. Seriously, Ain siap tidur depan TV, mengadap News punya channel 24/7. Sedih, kesian, takut, semua ada...

April :
- Ain actually start aktif guna blog on this month!
- And then there's The Royal Wedding. Not that I went to see it live and not that it is really my highlight of the year but it was quite exciting and I love Kate Middleton :)

May : The start of my job as a babysitter, jaga Chubby Chubby.

July :
- WENT TO SEE HARRY POTTER AND THE DEATHLY HALLOWS PREMIERE (caps lock perlu)!
- Jumpa retis Malaysia, Johan Raja Lawak di London!
- First time jadi hero-in-England (ceyhhh, macam tak bole bla je yang ni).

August :
- UK worst riot in decades. Takutttt time nih.

September : Start my part-time course in Photography. Ohh my passion.

October : JUMPAAA JLS (ohh my boys)!!! Sesiapa tak kenai, sila click on that link...lagu diorang besttttt!

November : Children in Need. Event yang ditunggu-tunggu setiap tahun. Another successful CIN this year!

December : First time dapat saaaiiinnn!


Maybe satu la azam Ain untuk tahun 2012 ni (dan maybe untuk tahun yang depan lagi, tahun depan lagi satu & tahun---sudahhh, ni bukan azam namanya!)...InsyaAllah, nak betul-betul ajar diri sendiri ni untuk tido awal tido awal tido awal (harap maklum, tido awal Ain tu pukul...12am *kena ketuk sekali*)!


OH, TAK LUPA JUGAK...TERIMA KASIH TO MY 2011 FOLLOWERS! Yang sudi baca blog Ain yang tak seberapa ni...yang bahasa pon tunggang terbalik! Sekejap tulih melayu, sekejap tulih english...aish malu sungguh! Kalau ada silap & salah tu, tegur je, ok! Kadang-kadang Ain nak cakap sesuatu tu dalam bahasa melayu, tapi tak reti...so, yeah. huhu.


So, that's it. It's finally 00:00 (fireworks pon dah dok dengaq dah ni). Goodbye 2011, Hello 2012! Time-time macam ni sedih jugak kan...sedih pasaipa pon tatau...ehhh, sedih la 2011 dah pergi kan...

Again, Happy New Year everyone!



xoxo

Labels:

13 avengers commented

Monday, 26 December 2011@ 3:15 am
Exactly 2 years ago, I met Heliza Helmi!

Assalammualaikum & hello,

Sekarang pukul 3.15 pagi. Lagi 6 jam nak bertolak ke London...and I'm still wide awake. Why is this happening? Gahhhh tens-si-on!

"Tu la hang, orang dah cakap dari duluuuuuu lagi start belajaq tido awal...hang DEGIL."
(Meet my alter ego, Lola)

Anyway anyway, tengah tak tido lagi ni, might aswell Ain hapdet blog ni sebab 3 hari Ain akan berada di London, tak tau kalau ada chance nak hapdet blog ke tak. huhu.

So, hari ni 26th hari bulan...kalau nak ikutkan, exactly 2 years ago Ain jumpa Heliza Helmi! hehe. Yes, I'm a BIG fan of her! Bila tau kak Ija nak datang England, I tried so hard to get a way to meet her! Tau yang beliau stay kat Malaysian Hall...dan kebetulan pulak Ain & family memang nak pergi London hari tu! :D

Mula-mula masuk dalam Malaysian Hall's restaurant...berdebar-debar jugak la...mana tau tetiba Heliza Helmi terpacak depan biji mata! hahah. Tapi takde punnn...so, keluar balik. Cakap ngan adik, Kak Heliza dah pergi tempat lain kot...

Pastu, Ain pusing tengok Heliza Helmi kat belakang kiteorang woi...OMG! haha.

Tak sangka ada jugak rezeki nak jumpa Heliza Helmi.

Bila nampak je beliau...

Ain: "Ehh Helizaaa!" *muka terkejut*
Heliza: Ehhh AINNN (ok tipu, kak Ija cakap 'ehhh' je)!

And then sembang-sembang, cakap pasal pergi borong kat kedai mana tadi (since it's a Boxing Day), beli perfume apa la, perfume apa wangi la...ok, so basically we were talking about perfume.

Yang hujung kiri ni kak Shazwieda, Heliza Helmi's PA :)

Pastu kak Shazwieda & kak Ija sebok dok cakap adik lelaki macam muka pelakon Jepun la, pelakon Korean laaa. Comel ke...hmmph comel apa!

Kak Shazwieda : "Ehh muka adik macam pelakon Jepun la!"
Kak Heliza : "Aaah la kan...nak tangkap gambar la dengan dia!"

Ehem...sapa yang femes ni? Lil bro kontrol macho le kononn, Kak Heliza nak tangkap gamba dengan dia. .. eleyh, tak jeles pon. Totally in denial.

Yang bestnya...bila jalan balik dengan adik lelaki, nak pegang la tangan dia masa nak melintas jalan tu...but guess what? Dia masukkan tangan kanan dia dalam glove and then suruh ain pegang tangan kiri dia.

Ain : ....
Adik : I have to keep it safe. Aleef salam dengan Heliza with that hand.
Ain : ...

Ain : Cantik kan dia?
Adik : Beautiful GILE!
Ain : ...

Dalam diam-diam dia dah jadi a BIG fan of Heliza Helmi jugak.

Tapi kulit Kak Heliza memang lawa gila. Beliau tak pakai make-up pon time tu tapi nak bersih & gebu! Dah la putih...huhu dalam hati, ada la perasaan jeles sikit-sikit. huhu.

But I was very happy that I actually met her! :)


Ok, harus tido sekarang. Have a good day everyone!


xoxo

Labels: ,

14 avengers commented

Saturday, 24 December 2011@ 7:37 am
MY SHOP ; Branded & Designer items all the way from the UK

Assalammualaikum & hello,
Ain baru bukak online shop. InsyaAllah kalau takde halangan banyak, shop itu akan berterusan la...huhu. Check it out!

A-STAR

Thank you guys!



P.S Lately ni Ain agak busy. Mind pon macam serabut je, banyak benda dipikirkan. Haish. InsyaAllah soon, Ain akan update blog seperti biasa! :)


xoxo

6 avengers commented

Wednesday, 21 December 2011@ 12:41 pm
Wordless Wednesday #21 ; Model kamera la...konon.

Assalammualaikum & hello,



xoxo

Labels:

13 avengers commented

Friday, 16 December 2011@ 2:40 am
Fashion ; Jumper atok & nenek.

Assalammualaikum & hello,

Jumper atok & nenek? Apa tu? haha kat England memang diorang panggil jumper yang Ain pakai ni, 'grandad's jumper'. Ingat lagi, tahun-tahun yang lepas, orang kat sini macam malu nak pakai jumper atok & nenek ni...konon tak glamour la...but Ain selambe je belasah bapak Ain punya jumper...lol. Masa tak berapa sejuk pon Ain pakai jumper. But yang nipis la. Because it's very comfy & I love it! Kalau balik Malaysia, jumper nipis macam ni boleh pakai kot kan?

But now, it's all back in trend from what I can see.

Nak seluar aqua blue & jumper purple.
Especially bila One Direction (currently the hot & top boyband in England at the moment) pon dah start pakai jumper-jumper ni, lagi la fans nak ikut. And seluar colour-colour tak payah cakap la...lelaki (yang straight habis) pakai seluar pink pon dah tak heran.


Jumper yang Aston (the one with the hat) pakai ni lagi la. Orang kat sini panggil 'Christmas jumper'. Ingat lagi masa kat sekolah dulu, kawan Ain cakap..."I bet I'm gonna get a christmas jumper again from my nana." (Nana tu nenek) So, it's like...macam jumper tu memalukan.

And now everyone's wearing it.


The fashion will always recycling itself. Tahun ni orang kata..."eeww" and tahun depan dia yang dok gila-gila nak pakai style yang dia kata "eeww" tu. But as for me, kalau orang kata "eeww" but Ain tak rasa it's "eeww", Ain still pakai. If I like what I'm wearing, then I'd wear it.

Star sign ni sometimes betul jugak. Eceyh. haha.


Antara jumpers-jumpers yang Ain berkenan :)


xoxo

Labels: , , ,

20 avengers commented

Wednesday, 14 December 2011@ 4:04 am
Wordless Wednesday #20 ; Dapat sainnnnn! :D

Assalammualaikum & hello,

Before.

After.


Thank you boys! :)


(JLS)


xoxo

Labels: ,

13 avengers commented

Tuesday, 13 December 2011@ 12:40 am
Orang dah start Christmas shopping!

Assalammualaikum & hello,

Pergi la shopping mall kat mana-mana dalam UK nih sekarang ni, penuh gila kot! Sabtu lepas pergi Birmingham Bullring Shopping Centre, Ya Allah...sesakkkk! Pulak tu, Birmingham ni lebih kurang macam London jugak...it's one of the biggest city dalam UK ni, so ramai la foreigners aswell! Tengok ramai orang Cina shopping kat Selfridges berbag-bag kau! Jeles je tengok! haha.

Sebenarnya bapak Ain ada kerja kat Birm, so kiteorang just tagged along. He dropped us there and yeah, pergi la mana nak pergi. Penat jugak bawak adik kesayangan (sayang la sangattt) dua orang ni shopping. Penat otak! huhu. Sebab Ain ni memang jenis suka berjalan dan tak kisah berjalan (kaki) jauh. Yang diorang ni pulak, cepat penat...so, sekejap-sekejap nak duduk...kesian tu, memang kesian, tapi masalahnya tempat tu ramai gila orang so nak cari tempat duduk pon susah. Cafe, restoran semua penuh!

Takut la jugak si Iba tetiba pengsan sebab dia memang dah ada pengalaman...masa Boxing Day (Winter sale) kat London 2 tahun lepas, dia pengsan tengah orang-orang ramai...panic la Ain & Ibu dibuatnya! Tu cakap dengan dia, ni last time bawak dia shopping tengah-tengah sale! Sebab bila time sale especially kat tempat-tempat shopping camni memang akan SESAKKK! Yang si Aleef pulak, biasa la lelaki...masuk kedai perempuan je, suruh cepat...nak tengok baju ke apa ke pon tak sempat dahhh. haish.

Tapi Iba best la, dia dapat coat baru & hari ni dia dapat kasut idaman dia!
Dia kumpul duit nak beli kasut ni haaa...
Style ala-ala Justin Bieber tu laa (she's not his big fan tho) ...tapi memang smart la kasut ni! Ain pon memang dah idam satu tapi tak bolehhhhhh laaa sebab tengah kumpul duit nak beli DSLR! T____T

And YAY! Sebab Ain kakak yang tersangat baikkkk (haha),
mereka hadiahkan Ain JLS punya new album! :D
(Actually, dapat ni sebelum bawak diorang pergi shopping pon! hehe)

Ain dah start pakai new lenses yang Ain menang contest candid photo by lovely Byha tu! hehe.
Style dia actually not much different from the one yang Ain selalu pakai tu, cuma ni lagi besar! Trying to get use to it...but I do love it! :D



xoxo

Labels: , ,

14 avengers commented

Sunday, 11 December 2011@ 11:49 pm
And the WINNER of the X Factor is....

Assalammualaikum & hello,

X Factor dah habisssss.... Lepas ni, takde dah rancangan yang dok ditunggu-tunggu setiap malam Sabtu & Ahad. huhu.

Anywayyy, these are the 2 finalists, performing the winner's single
(lagu sama and siapa yang menang, jadi lagu diorang la).

Marcus Collins. I LOVE HIM. Dia gay, but dia nampak sangat, seriously sangat baik. Takde satu pasal dia pon nampak fake. He's original as he can be throughout the show.
Ain paling suka smile dia, so pretty!



Little Mix. They're a group consist of 4 girls (18-20 years old) but diorang actually auditioned as solo artist (diorang lebih kurang macam One Direction) and Ain actually has been supporting them since the beginning they were put together! Or maybe I just love group? Even Saida pon pernah cakap..."you just have thing for groups, aren't you?" I think I do. huhu. But they are really amazing! And diorang punya friendship pon reminds me of One Direction, they're just so good together...masing-masing bole masuk la with each other...


Both performances were so good and emotional but agak-agak korang, sapa winner dia?

DUGUDUGUDUGUDUGU...












YAYYYYYY! Gahhh, I'm sooooo happy! The girls deserves it!
But aw Marcusss...sian diaa...hopefully dia pon dapat contract after ni!

My two FAVOURITE performances from Little Mix on the show:
Beautiful by Christina Aguilera - Showed off their beautiful vocals <3
Don't Let Go (movie soundtrack's theme) - First first memang tak berapa familiar lagu ni, but they made it sounds familiar! Besttt! Pastu kat final tadi, diorang performed lagu ni lagi sekali! :)


(Colour rambut) Maroon : Jade (18). Light brown : Jesy (20).
Red: Leigh-Anne (19). Blonde: Perrie (18).
Ikut turutan, Ain suka... Jade (I just love her, she's so adorable & dia FOLLOW Ain on twitter! hehe), Perrie (dia lawa sangat and dia punya suara...so BEAUTIFUL), Jesy (orang cakap dia gemuk, tak sesuai masuk dalam group ni...but dia tahan je dengar those hateful words. She's been quite an inspiration) then Leigh-Anne (dia ok jugak).

They're the FIRST girl group, actually first GROUP EVER to win the X Factor!
JLS pon dapat nombor 2 masa tahun 2008. And One Direction dapat nombor 3 tahun lepas.

And semalam the final part 1, JLS and One Direction performed together! :D
Diorang buat mash up lagu JLS She Makes Me Wanna and One Direction What Makes You Beautiful. And jadi...


Ahhhh my boysssss!! :P


Side note: Lately ni asyik-asyik pening kepala. Banyak sangat pikir...entah la.


xoxo

Labels: , , ,

7 avengers commented

Thursday, 8 December 2011@ 3:20 pm
Photography #4 ; Studio Lighting, POTRAITS

Assalammualaikum & hello,

Minggu lepas belajar pasal studio lighting.
And gambar bawah ni, antara my best potrait shots :)

Gambar-gambar ni semua actually pinjam camera pakcik Darren atas ni (DSLR Pentax, not sure which model though). Sebab camera Ain actually bukan DSLR. So, ada la few settings yang camera Ain takde and kalau nak shoot dalam studio using the proper studio lighting kena camera yang ada 'hot shoe'. And hot shoe la yang camera Ain takde. huhu.

Ramai blog readers Ain asked before ni, what camera am I using?
Selama ni, I'm using Fujifilm Finepix S5600. It's a bridge camera (semi, not fully DSLR).
InsyaAllah, satu hari nanti I could buy myself a proper DSLR :)

Gambar Ain ni pakcik Darren yang ambik. Sila 'spot the differences' between the two pictures. Gahh, banyak sangat pikir lately ni...tu yang spots pon suka la nak menjinak-jinak kat atas mukaku ni. huhu.



P.S Dah tukar banner blog, kalau sesiapa perasan :P

P.S II Klik sini untuk sesiapa yang nak join Nisa Kay's ultimate giveaway! :)


xoxo

Labels:

18 avengers commented

@ 3:00 pm
“The Ultimate Year End Giveaway by Nisa Kay”

Assalammualaikum & hello,

Hmm semua orang dok join Nisa Kay's punya ultimate giveaway ni, Ain pon tak nak ketinggalan la...sebab hadiahnya menarik-menarik! Nak tengok? Nak tengok? hhehe.

SENARAI HADIAH
88 hadiah untuk dimenangiiii woiii! Yang mengancam tu, Sakura Heels tuuu!! (But kalau la dapat, macam susah je nak suruh orang bawakkan kat sini...huhu.) Bag or contact lens pon best jugak kalau dapat! hehe.Menang ke, tak menang ke, at least I'd say that i've tried! :)


Sila klik muka Nisa Kay yang comel tu kalau teringin nak join jugak k! :)


Sponsor-sponsor yang ohsemm macam Nisa Kay:


Okay, so step 1-4 : DONE.

Step 5 : Kena promote...I'll try to.

Step 6-8 : DONE.


Last but not least, good luck to myself! huhu.
Bukannya sikit yang akan join ni, beratus-ratus orang kot!


xoxo

Labels:

10 avengers commented

Warning : Image heavy in most of my entries.


AIN S.B.
23 | England | Malaysian

A Muslim | A daughter | A sister | A dreamer | A reader | A writer | A photographer | A chocoholic -- so I had to cut down on this one urgh

"I am a dreamer and I will dream until all these visions in my head are fulfilled."
-- A


| Instagram: captaineverland
| Twitter | Keek : ainssb

Shipping service for Malaysian living in England ; Mira D Services


Where I live
My Photography
Talk About Fashion
Ramadhan in England
Hari Raya in England
Wordless Wednesday
Harry Potter's stuff
Jumpa Retis
Snow

The places I've been to:
London
Manchester
Bath
Kent
Lake District

January 2011 February 2011 March 2011 April 2011 May 2011 June 2011 July 2011 August 2011 September 2011 October 2011 November 2011 December 2011 January 2012 February 2012 March 2012 April 2012 June 2012 July 2012 August 2012 September 2012 October 2012 December 2012 January 2013 February 2013 March 2013 April 2013 May 2013 June 2013 July 2013 August 2013 January 2014 March 2014
Thankyou for visiting!
Have a nice day :)

« Older posts | Newer posts »