<!-- --><style type="text/css">@import url(https://www.blogger.com/static/v1/v-css/navbar/3334278262-classic.css); div.b-mobile {display:none;} </style> </head> <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d7643615283666885507\x26blogName\x3dConfessions+of+An+Escapist\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLACK\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://tinkerbellola.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_GB\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://tinkerbellola.blogspot.com/\x26vt\x3d-6896531344355242048', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Friday, 16 September 2011@ 1:22 pm
Memori pahit & manis zaman sekolah di England

Assalammualaikum & hello,

Hari tu dok kemas kotak barang-barang lama. Pastu biasa la kan, bila terjumpa barang lama, memori zaman dulu pon kembali di ingatan (eceyh ayat, entah betul ke tidak).

Planner ku semasa Year 10 (Form 4). JBHS, James Brindley High School. Skang dah tukar JBSC, James Brindley Science College (up sikit). Tak sangka boleh jumpa gambar-gambar tu kat dalam planner tu! Muka masa dulu selekeh habis, tu yang hitamkan terus! ahaha.

Banyak tak surat chinta aiiii? (muka mintak kena panggg!) Yo la tu surat chinta! Sebenarnya surat-surat ni la bukti salah satu cara Ain berinteraksi dengan orang-orang yang tak booleh cakap melayu. huhu. Masa ni Ain baru masuk sekolah ni (baru datang England la) so English dari segi percakapan Ain, memang tak fasih. But tak ingat macam mana boleh start main2 surat ni! Lawak jugak bila teringat balik! Tapi memang macam-macam la Ain rasa masa masuk sekolah ni...takut, malu, sedih, semua ada.

Then again, I was the only one yang pakai tudung kat situ so I wasn't suprised at the way they looked at me. I gotta admit, I did get bullied by some of the kids there. My first year dekat sekolah tu, I could tell you guys honestly, it WASN'T GREAT at all. Everyday, EVERY SINGLE DAY, Ain nak balik Malaysia. But not everyone kat situ jahat. And cikgu kat situ semua very supportive. They actually put me as their main priority. I remembered that one time, something happened to me. And that kid, who did it, got suspended for 2 weeks...ke 2 months, I couldn't be bothered, as long as I know he's been punished! YAY.

But Alhamdulillah. After the first year tu, I tried toughened up myself and I got through all of the bad things. Tak lupa jugak dengan cikgu-cikgu & kawan-kawan yang tolong. Budak-budak my year yang nakal-nakal tu lagi best, siap cakap..."If there's anyone said anything bad to you, tell me! I'll battered (translation: pukul) them for ya!" haha. Pastu bila dah jadi senior, dapat jadi prefect pulak tu...siapa yang buli Ain, Ain buli dia balik! mwahaha. Tipu je, aii baik okayy!

Ni masa hari terakhir sekolah. Class of 2007. I miss them.

Top left: Bex & Amy (yang rajin bersurat dengan Ain)
Top right: Shaun (yang suka buli Ain tapi protect bila Ain kena buli. Cane tu? haha)
Middle left: Mrs Riley (favourite cikgu! Garang gila tapi jasa beliau dikenang oleh semua students!)
Middle right: Mrs Heath (Cikgu kelas masa Year 10 & 11) & Cindel (budak comel tapi otai)
Bottom left: Meryl! Yes best friend Ain sekarang ni! :) Dia tak suka tengok muka dia yang ni! huhu.
Bottom middle: Chris (budak hensem yang nakal tapi baik & selalu senyum kat Ain.
hehe pernah ada crush dengan dia...oopps)
Bottom right: Stacey (one of the sweetest girl yang pernah Ain kenal.
Beliau pon masuk geng bertukar surat dengan Ain jugak!)


KAWAN BAIK ALL THE TIME, masa zaman high school. Rindu dia~


xoxo

Labels: ,

22 avengers commented

22 Comments:

Blogger SitiNurIzzati says:

siyes klu sye jadi awak pun sye kena kental.susah nak berkomunikasi ngan dorg.tp,klu da bese..semuanya akan jd memori yang terindah:)


  16 September 2011 at 13:34

Blogger  says:

wahh besnyee jadi Ain yang ni..England pun one of my favourite place. Mesti nak pergi one day nanti.. You go girl. hehe ;)


  16 September 2011 at 13:52

Blogger  says:

Lupe nak tanye, nape awak tinggal lama kat sana. Ikut family yee..? Eshh penyebok disini..hehe ;)


  16 September 2011 at 13:54

Blogger Shiro Petta Petto says:

hahaha... sweet...


  16 September 2011 at 13:58

Blogger Maya Lisa says:

comel lah sayanggg !!


  16 September 2011 at 14:04

Blogger Drunbella Khoo says:

tu semua sebaya u ke?
cecomel jer semua.
kim salam kat hehensem eh.
kekekeke.
;p


  16 September 2011 at 15:40

Blogger Ain SSB says:

SitiNurIzzati, tu la...and rasanya takde bende yang senang kalau kita tak belajar untuk atasinya kan :)

Ain, bes ke jadi ain yang ni? huhu. Dtg laa! ;) hehe. And ye, saya ikut parents saye :)

Shuro, huhu mekasih :)

Maya, aww thanks hun :)

DK, lebih kurang la but diorang semua satu year dgn ai la! haha InsyaAllah! ;D


  17 September 2011 at 01:46

Blogger meaw says:

wahhhhh,ain...teruja jap tengok life ain kat england...bila nak balik duk malaysia pulak?


  17 September 2011 at 06:36

Blogger Laila Majid says:

bestnye kawan die sume mat and minah salleh.hahaha

semangat ain kuat giler la nak survive dekat environment yg berbeza dr malaysia :)


  17 September 2011 at 07:02

Blogger namaakulynn says:

pengalaman menarikkkk ni! *jelous sikit* hahahha

anyway, mcm comel je main surat2 tuuu. tp ye la,if lynn pon bsurat jugak. nak speaking? ke lautttt laaa. hahaha


besttt dpt kawan2 yg totally lain dr kita. send my regard to ur friends ain. hehe

psss, ce citer psl chris tu. hahahah #jk


  17 September 2011 at 07:35

Blogger Cik Zety says:

bestnyaaa. huhu, tup tup nnt kawen dgn mat salleh. haa ? heheheh :P


  17 September 2011 at 07:42

Blogger hidayahjamal says:

ain comel sgt sebb tu kot dorang buli, eh ye ke...hihi,

tp bila dpt jd prefect tu kira bagus ah ain..sume pengalaman :)
dyh pon slalu bg surat dgn girls masa kat klas grade5. tp duduk sudan neg miskin je tu


  17 September 2011 at 14:18

Blogger hidayahjamal says:

ain.. bole xkite (sy) nk kawan ngan fb ain?


  17 September 2011 at 14:32

Blogger Ain SSB says:

Meaw, InsyaAllah...Meaw doa2kan la Ain dapat balik cepat! huhu.

Laila Majid, tak la best mana hun, sama je actually...asal kita ada kawan yang betul2 nak kawan dgn kita jugak! :) And huhu...semangat tu mmg kena kuatkan untuk tinggal kat sini...

Lynn, alaa jgn la jeles! To speak another language, sape2 pon bole but it takes time...slow2 kan! :) But actually main surat mmg best! ehe. Sebenarnya ramai kwn2 yang dlm gambar tu dah lost contact except 1 or 2 sbb masing2 dah pergi haluan masing2 kan...huhu. And Chris...dia pon sama, tatau kat mane dah! :( But hey, takde pape la ngan dia! haha.


  17 September 2011 at 18:07

Blogger Ain SSB says:

Cik Zety, uishh tak kot! Susah la mat saleh! >.<

Dayah, tu la...diorang jeles tengok Ain comel sgt kot? hahaha perasan! Tak la dayah, entah la...diorang pelik kot tengok Ain lain dari diorang...biasa la tu, kes buli ni mana2 pon ada. But yeah, pengalaman la sekolah kat sini! Aww negara miskin ke kaya ke, kalau nak berkawan, bende2 tu sume takyah kira la! :) And yep, bole je! Kalau Dayah dah jumpa tu, add je! :)


  17 September 2011 at 18:12

Blogger hidayahjamal says:

mmg comel sgt ain..hehe, nk xdpt g add your fb sbb tatahu fb ain which one huhu, sebab dah search xjejumpa


  18 September 2011 at 04:53

Blogger hanabunga says:

waah bestnya dapat duduk luar negara :)


  18 September 2011 at 12:18

Blogger Ain SSB says:

Dayah, huhu thankyouu hun. Oh tak jumpa lagi? Search 'Ain SB' & kalau gambar dia gambar Ain ngan budak, Ain la tu! :)

hanabunga, huhu dtg la sini! :)


  18 September 2011 at 12:37

Blogger Mya says:

sukanya bc pengalaman2 ain kat sana. maklumlah lum ada kesempatan nak duk luar lg. btw, cemana ain sharp kan ur english especially vocab? n then grammar? adakah kerna selalu kena guna english atau ain ada buat homework sendiri? =)


  19 September 2011 at 19:48

Blogger Ain SSB says:

Mya, InsyaAllah kalau ada rezeki nnt Mya pon akan rasa duk diluar negara! ;) Erm...rasanya english dari percakapan Ain got better from listening to other people kat sini...after the third year kot, baru Ain rasa Ain ni fluent speaking in english...huhu. And vocab & grammar tu...belajar seperti biasa kat sekolah la...huhu. Kdg2 tu, kalau rajin ada la tengok2 buku grammar...hehe.


  19 September 2011 at 23:05

Blogger Mya says:

kesimpulannya exposure tu sendiri kan? kat sini kalau xberanikan diri n selalu cakap susah nk develop kn skills. hee =)


  20 September 2011 at 12:43

Blogger Ain SSB says:

Mya, huhu lebih kurang camtu la. And yep, betul! Kalau tak learn & try, we'll never know! :)


  21 September 2011 at 00:44

Post a Comment

Warning : Image heavy in most of my entries.


AIN S.B.
23 | England | Malaysian

A Muslim | A daughter | A sister | A dreamer | A reader | A writer | A photographer | A chocoholic -- so I had to cut down on this one urgh

"I am a dreamer and I will dream until all these visions in my head are fulfilled."
-- A


| Instagram: captaineverland
| Twitter | Keek : ainssb

Shipping service for Malaysian living in England ; Mira D Services


Where I live
My Photography
Talk About Fashion
Ramadhan in England
Hari Raya in England
Wordless Wednesday
Harry Potter's stuff
Jumpa Retis
Snow

The places I've been to:
London
Manchester
Bath
Kent
Lake District

January 2011 February 2011 March 2011 April 2011 May 2011 June 2011 July 2011 August 2011 September 2011 October 2011 November 2011 December 2011 January 2012 February 2012 March 2012 April 2012 June 2012 July 2012 August 2012 September 2012 October 2012 December 2012 January 2013 February 2013 March 2013 April 2013 May 2013 June 2013 July 2013 August 2013 January 2014 March 2014
Thankyou for visiting!
Have a nice day :)

« Older posts | Newer posts »