<!-- --><style type="text/css">@import url(https://www.blogger.com/static/v1/v-css/navbar/3334278262-classic.css); div.b-mobile {display:none;} </style> </head> <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d7643615283666885507\x26blogName\x3dConfessions+of+An+Escapist\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLACK\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://tinkerbellola.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_GB\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://tinkerbellola.blogspot.com/\x26vt\x3d-6896531344355242048', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Monday, 14 November 2011@ 12:50 am
FOODS ; Jacket Potato!

Assalammualaikum & hello,


Kentang pakai jacket? haha ok, nak buat lawak tak reti. Anyway, jacket potato ni memang antara makanan kegemaran Ain! Berkhasiat pon berkhasiat, mungkin part cheese tu tak berapa nak diet sangat la untuk sesiapa yang tengah diet. huhu. But sape yang minat kentang memang kena makan ni! Sedappppppp.

Nak buat dia pon senang sangat. Bahan yang diperlukan:

- Kentang gedabak (lagi besar lagi best)
- Grated Cheese (antara peranan utama bagi Ain)

And untuk filling/topping dia...apa-apa je boleh actually,
coleslaw, prawn & mushroom, chicken & sweetcorn, anything...up to your creativity! ;)

But yang dalam gambar diatas, Ain letak:

- Baked beans (kat Malaysia panggil apa ye, Ain tak sure...)
- Tuna & sweetcorns



Cara-caranya:

1) Basuh kentang bersih-bersih. Tak payah buang kulit dia.

2) Lumur dengan garam & olive oil (optional).

3) Boleh rebus kalau sapa nak rebus but Ain masuk dalam microwave je. hehe.
For 10 minutes and then check every now and then, sampai kentang tu lembut la.

4) Bila kentang dah lembut, belah kentang (belah 4 ke 6 ke) tapi jangan
sampai kulit dia tercabut (hmm macam mana nak explain ye? huhu)...

5) Letak filling yang korang nak tu dalam tengah2 kawasan yang telah dibelah.
(kalau ada filling yang kena masak dulu, masak la. Kalau letak raw,
kang kentang & cheese dan hitam, pastu ayam baru nak masak. huhu)

6) And then tabur cheese banyak-banyak (yummmeehh!) atas kentang.

7) Bakar dalam oven or atas grill sampai cheese nampak golden-ish.
Probably about 10-15 mins.


SIAP! :D


Entri-entri 'Bab Makan'


xoxo


Latest entry on SOTC :
Don't judge when you don't even know them

Labels:

11 avengers commented

11 Comments:

Blogger Rtp Farra Arisha says:

yeahoooo. it looks so yummylicious :'D could you make a special one for me? :)


  14 November 2011 at 07:57

Blogger アヌムちゃん says:

nmpk sedapp..boleh try nnt bila2 :)


  14 November 2011 at 09:14

Blogger Asmara says:

Uit mmg sedap tu! Kalau kat sini kan diorg buat cam ain tu la. Rebus kentang yg besar tu pastu belah 4 tengah dan letak mayonis. Pun sedap tau! Nnti ain cuba letak mayonis pulak. Hehe..


  14 November 2011 at 12:09

Blogger Soo Hae Daa says:

wahhh...nampak sdp nih...sng lak tu nk buat...nnt nk try lah... =)


  14 November 2011 at 14:40

Blogger Ain SSB says:

Arisha, of course hun! Tapi you kena datang sini dulu la! hehe.

アヌムちゃ, try2! :D


  14 November 2011 at 16:03

Blogger Ain SSB says:

Kak As, mayonis pon antara salah satu option jugak kat sini! But Ain tak penah cuba lagi, nanti cuba la! hehe.

Soo Hae Da, cuba laa! :)


  14 November 2011 at 16:04

Blogger namaakulynn says:

ok mmg salah timing baca entri ni. now 2.06pm. belum lunch. lapaaaaaaarrrr. hahaha


  15 November 2011 at 06:07

Blogger Ain SSB says:

Lynn, huhu pegi makan cepat!


  15 November 2011 at 15:04

Blogger onie says:

boleh cuba nih,hehe :)


  15 November 2011 at 15:12

Blogger dayah says:

masterchef..ain ;)


  15 November 2011 at 17:39

Blogger Ain SSB says:

Onie, cuba2! :D

Dayah, hehe masterchef la sangat! :P


  15 November 2011 at 23:54

Post a Comment

Warning : Image heavy in most of my entries.


AIN S.B.
23 | England | Malaysian

A Muslim | A daughter | A sister | A dreamer | A reader | A writer | A photographer | A chocoholic -- so I had to cut down on this one urgh

"I am a dreamer and I will dream until all these visions in my head are fulfilled."
-- A


| Instagram: captaineverland
| Twitter | Keek : ainssb

Shipping service for Malaysian living in England ; Mira D Services


Where I live
My Photography
Talk About Fashion
Ramadhan in England
Hari Raya in England
Wordless Wednesday
Harry Potter's stuff
Jumpa Retis
Snow

The places I've been to:
London
Manchester
Bath
Kent
Lake District

January 2011 February 2011 March 2011 April 2011 May 2011 June 2011 July 2011 August 2011 September 2011 October 2011 November 2011 December 2011 January 2012 February 2012 March 2012 April 2012 June 2012 July 2012 August 2012 September 2012 October 2012 December 2012 January 2013 February 2013 March 2013 April 2013 May 2013 June 2013 July 2013 August 2013 January 2014 March 2014
Thankyou for visiting!
Have a nice day :)

« Older posts | Newer posts »