Kentang pakai jacket? haha ok, nak buat lawak tak reti. Anyway, jacket potato ni memang antara makanan kegemaran Ain! Berkhasiat pon berkhasiat, mungkin part cheese tu tak berapa nak diet sangat la untuk sesiapa yang tengah diet. huhu. But sape yang minat kentang memang kena makan ni! Sedappppppp.
Nak buat dia pon senang sangat. Bahan yang diperlukan:
-
Kentang gedabak (lagi besar lagi best)
-
Grated Cheese (antara peranan utama bagi Ain)
And untuk filling/topping dia...apa-apa je boleh actually,
coleslaw, prawn & mushroom, chicken & sweetcorn, anything...up to your creativity! ;)
But yang dalam gambar diatas, Ain letak:
-
Baked beans (kat Malaysia panggil apa ye, Ain tak sure...)
-
Tuna & sweetcorns
Cara-caranya:
1) Basuh kentang bersih-bersih. Tak payah buang kulit dia.
2) Lumur dengan garam & olive oil (optional).
3) Boleh rebus kalau sapa nak rebus but Ain masuk dalam microwave je. hehe.
For 10 minutes and then check every now and then, sampai kentang tu lembut la.
4) Bila kentang dah lembut, belah kentang (belah 4 ke 6 ke) tapi jangan
sampai kulit dia tercabut (hmm macam mana nak explain ye? huhu)...
5) Letak filling yang korang nak tu dalam tengah2 kawasan yang telah dibelah.
(kalau ada filling yang kena masak dulu, masak la. Kalau letak raw,
kang kentang & cheese dan hitam, pastu ayam baru nak masak. huhu)
6) And then tabur cheese banyak-banyak (yummmeehh!) atas kentang.
7) Bakar dalam oven or atas grill sampai cheese nampak golden-ish.
Probably about 10-15 mins.
SIAP! :D
Entri-entri 'Bab Makan'
xoxo
Latest entry on SOTC :
Don't judge when you don't even know them
Post a Comment