<!-- --><style type="text/css">@import url(https://www.blogger.com/static/v1/v-css/navbar/3334278262-classic.css); div.b-mobile {display:none;} </style> </head> <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d7643615283666885507\x26blogName\x3dConfessions+of+An+Escapist\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLACK\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://tinkerbellola.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_GB\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://tinkerbellola.blogspot.com/\x26vt\x3d-6896531344355242048', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Monday, 31 October 2011@ 1:16 am
The UK clocks go back & jamuan makan lagi!

Assalammualaikum & hello,

Semalam kiteorang kena kebelakangkan masa balik 1 jam. So contohnya, sekarang pukul 12.30am but it's actually should be pukul 1.30am sekarang.

Memang setiap tahun, UK akan tukar masa 2 kali. Somewhere at the end of March, kita cepatkan masa 1 jam (known as Greenwich Mean Time (GMT)) while somewhere in the end of October, kita lambatkan masa 1 jam (also known as British Summer Time (BST)). Kenapa kena tukar masa? Ain tak reti la nak explain sangat huhu, but korang boleh baca dengan lebih lanjut kat sini :)

Masa dulu pelik jugak, kenapa kena tukar-tukar masa ni...tapi bila dapat tau, hmmm it wasn't bad idea at all. Props to William Willet!

So, sebelum ni Malaysia cepat 7 jam dari UK kan, sekarang Malaysia cepat 8 jam dari UK. Kalau UK pukul 1am sekarang, Malaysia 9am :)

----------------------------------------------------------

Anywayyy, Sabtu lepas ada buat makan-makan kat rumah Ain! :)

Menu simple. Kari ayam, Labu masak lemak (my favouriteeeee), ulam & sambal belacan!
And oh, mee kuah! :)

Abg Isa & Kak Niza, the first two guests to arrived! Oh nak ambik kesempatan, nak ucapkan tahniah sebab InsyaAllah after 7+ months nanti, kita ada baby baru lagi di Stoke! hehe.

Kuih Kasidah from Kak Niza & Abg Isa. First time Ain makan kuih ni & I loooooved it! :D

Apam KKK (kiut kaler-kaler) Aunty Lynn lagi!! Yummmmeeh! :)

Cupcakes & little muffins from Aunty Su! :)

Sebenarnya ibu buat makan-makan sempena nak menyambut kedatangan family Uncle Mastika & Aunty Lynn ke UK! Diorang datang for a vacation for 1 month! :)

Dan juga farewell Abg Ajim! Setelah 4 tahun study kat England! Byee Abg Ajim I won't miss you (jeles tak bole balik Malaysia)! huaaa. (Sori gamba blur, kami tak dok diam huhu)

Chubby Chubby (tengok tu buat muka tak senonoh) dengan kakak dia yang comel :)

My little partner in making funny faces, Najeeha.

My darling gave me a hug sebelum dia balik! Aww ;)

Yang ni dengan...korang tengok muka pon, tau kot sape. hehe.


xoxo

Labels: ,

10 avengers commented

10 Comments:

Blogger say to easy=) says:

sedapnyeeeee.haha


  31 October 2011 at 03:10

Blogger Mya says:

part makan2 adalah paling best! =)

btw ain, mya ada tag ain kat sini tau

http://sweettedy.blogspot.com/2011/10/kena-tag-okay-fine.html

sudi2lah menjawab untuk memeriahkan blog hee =D


  31 October 2011 at 04:22

Blogger Fazlinil Irma says:

makan2 dekat tempat org memang BEST..!!
lagi buat terkenang bila org duk sebut je teringin nak makan lg lepas tu.. ;)

ayah ain study atau keja kat stoke..?
lama lg ke nak balik for good..?


  31 October 2011 at 09:23

Blogger Haniza Yazid says:

Kuih Qhasidah tu isa yg buatkan, akk xlarat + xleh bau benda2 dok tgh masak. Bila p mkn2 kt rmh org lain elok pula. Sudah tukar ka?? :P


  31 October 2011 at 15:01

Blogger onie says:

GMT .... yeahhhhh,baru je berdiskusi di twitter :D


  31 October 2011 at 17:04

Blogger Ain SSB says:

say to easy =), hehe makan2 mmg sentiasa sedapp! :P

Mya, betul2! haha. Ohh, nnt ain check tu! Thank you! :)

Kak Irma, betul tu...ibu Ain pon cakap camtu! Bapak kerja & study! :) & pasal balik, tatau lagi nak cakap camna. huhu.


  1 November 2011 at 21:38

Blogger Ain SSB says:

Kak Niza, aww paham2! huhu. Tapi mmg sedap cakap kat Abg Isa! hehe. haha sudah tukar maaa! :P

Onie, tu la...tu yang Ain cuba nak explain kat blog ni! huhu.


  1 November 2011 at 21:38

Blogger namaakulynn says:

unik la kan sana.main tukar2 masa.hihihi.so skrg kena lambatkan satu jam la eh time ain dgn sini.ok2.take note! :)


  2 November 2011 at 13:57

Blogger Nafisah Ruslan says:

apam kkk tu memang paling comel ;)


  3 November 2011 at 04:59

Blogger Ain SSB says:

Lynn, yep so skang M'sia cepat 8 jam dari UK! :)

Nafisah Ruslan, kan? hehe :)


  3 November 2011 at 09:48

Post a Comment

Warning : Image heavy in most of my entries.


AIN S.B.
23 | England | Malaysian

A Muslim | A daughter | A sister | A dreamer | A reader | A writer | A photographer | A chocoholic -- so I had to cut down on this one urgh

"I am a dreamer and I will dream until all these visions in my head are fulfilled."
-- A


| Instagram: captaineverland
| Twitter | Keek : ainssb

Shipping service for Malaysian living in England ; Mira D Services


Where I live
My Photography
Talk About Fashion
Ramadhan in England
Hari Raya in England
Wordless Wednesday
Harry Potter's stuff
Jumpa Retis
Snow

The places I've been to:
London
Manchester
Bath
Kent
Lake District

January 2011 February 2011 March 2011 April 2011 May 2011 June 2011 July 2011 August 2011 September 2011 October 2011 November 2011 December 2011 January 2012 February 2012 March 2012 April 2012 June 2012 July 2012 August 2012 September 2012 October 2012 December 2012 January 2013 February 2013 March 2013 April 2013 May 2013 June 2013 July 2013 August 2013 January 2014 March 2014
Thankyou for visiting!
Have a nice day :)

« Older posts | Newer posts »