<!-- --><style type="text/css">@import url(https://www.blogger.com/static/v1/v-css/navbar/3334278262-classic.css); div.b-mobile {display:none;} </style> </head> <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d7643615283666885507\x26blogName\x3dConfessions+of+An+Escapist\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLACK\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://tinkerbellola.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_GB\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://tinkerbellola.blogspot.com/\x26vt\x3d-6896531344355242048', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Saturday, 15 October 2011@ 12:01 am
Tempat untuk dapatkan stok makanan M'sia di England

Assalammualaikum & hello,
Sebenarnya tak susah pon nak dapatkan stok makanan dari Malaysia di England ni. Kat sini ada kedai Cina yang jual stok-stok makanan dari China, Malaysia, Thailand and some other countries in Asia.

Kedai Cina ni ada kat merata negeri dalam England ni. Yang atas ni, berdekatan dengan rumah Ain (lebih kurang 15 minit drive). Kat tempat lain yang Ain pernah pergi...kat London, Birmingham, Manchester & Liverpool.

TAK la SEMUA barang makanan kat Malaysia ada dijual kat kedai Cina ni (woihh, macam tu tak balik Malaysia pon takpe!). Macam kicap soya manis & masin (ibu Ain kalau makan nasi, PERLU ada kicap manis!), sos-sos dari Malaysia, maggi, daun pandan, perencah nasi goreng, serbuk-serbuk kari, tepung beras, tepung pulut...kebanyakkan benda-benda untuk memasak ni ada dijual kat situ. But, ada yang kedai Cina kat tempat ni takda jual barang tu. Ada yang ada. Contohnya, kat kedai Cina dekat tempat Ain ni tak jual kicap, kat kedai Cina di Birmingham ada.

Jajan-jajan pon ada la jugak banyak (but Chipsmore or biskut Julie's peanut butter takde...huhu).

Cuma satu je la...harga barang-barang yang dijual kat kedai Cina ni agak mahal! Ada tu sampai rasa macam nak cekik diri sendiri...mahal berganda-ganda dari harga di Malaysia kot! But tu la, dah nama pon import ek. That's why kiteorang, kalau ada orang dari Malaysia nak datang ke England, mintak tolong bawakkan sikit-sikit. huhu.

Top left: "Ehhh napa mahal sangat ni?"
Top right: "Hmm...nak beli ke taknak?"
Middle left: "Memang nak pon...tapi nanti ibu marah..."
Middle right: "*muka evil* beli je la!"
Bottom left: "Tunggu tungguuuuuu!! Diorang ni saja nak pekena duit aku nih!!"
Bottom right: "Aww...buttt nak tuuuu..."

(kebetulan gambar-gambar muka ugly kat atas ni bole pulak
masuk dengan dialog-dialog kat atas ni...huhu)



xoxo

Labels: ,

14 avengers commented

14 Comments:

Blogger ieka cyg says:

ain,syiok giler dok lua kan ? sampai mimpi-mimpi taw. HAHA


  15 October 2011 at 04:26

Blogger Syazwan Che Deraman says:

ooo..macam tu.
nak makanan dari england boleh?

have a good day.
macam mana dengan aircraft engineering tu, dah tanya?


  15 October 2011 at 06:34

Blogger Rtp Farra Arisha says:

senanglah klo nak shopping groceries or junk food disana ya?
btw, sis study disana dlm course apa?

the last picture sgt cantik. it's full of various emotions ;)


  15 October 2011 at 06:43

Blogger  says:

Mak Ain dengan 'Ain kat sini same lahh!! Makan mesti nak ade kicapp!! Hehe...btw, kalau 'Ain buat kontess hadiah dia kicap sedozen, ain nak masuk tak??? Hehheee..jokinn! XD


  15 October 2011 at 07:14

Blogger namaakulynn says:

dah cukuppp senang la kalau macam tu. almost semua barang2 ada. tepung beras bagaiii. nak chipsmore ye ain? jap pos laju dalam mimpi. hikhikhik


  15 October 2011 at 09:37

Blogger hidayahjamal says:

at least ada jugk la brg dr m'sia kan :) nice pics


  15 October 2011 at 10:56

Blogger Ain SSB says:

Ieka, syok jugak but rindu Malaysia la...huhu. Ieka mimpi ape? :)

Syazwan, nak makanan dari kedai cina ni ke? haha. Yeah, dah tanya dengan Hasrul dah. Terima kasih Wan! :)

Rtp Farra Arisha, mmg senang Alhamdulillah, tapi kalau kat kedai cina ni mahal la sikit. huhu. Sis dah habis diploma electronic engineering, skang sementara nak balik M'sia, buat kos photography! :) And aww thank you for the compliment hun! :)


  15 October 2011 at 19:16

Blogger Ain SSB says:

Ain, haha family twin kot kita ni! :P Haa menang kicap sedozen?? Kalau pos dia free ke England ni, NAKK MASUKKKK! haha.

Lynn, agak senang la, Alhamdulillah! haha taknak la pos dalam mimpi! huhu.

Dayah, a'ah tu la! hehe mekasih! :)


  15 October 2011 at 19:18

Blogger Miss Ff says:

Wahh jeles nya tgk org duk oversea ni..

Tumpang promo ye..

Salam :)Jemput datang ke Luna Shoppe yea. Ada pelbagai jenis tudung. Diskaun dan mystery gifts dari Australia menanti anda!
Blog: http://lunashoppe.blogspot.com/


  16 October 2011 at 04:09

Blogger Asmara says:

Akk dulu kalau pegi manchaster, mesti borong byk sikit kat kedai cina sana. hehe..


  16 October 2011 at 07:31

Blogger Mya says:

oh tak susah lah kan nak dapatkan makanan sini. cuma, mahal T_T hee


  16 October 2011 at 17:31

Blogger Ain SSB says:

Miss Ff, jangan la jeles. huhu. InsyaAllah nnt saya singgah! :)

Kak As, tu la kan! hehe.

Mya, tak sesusah yang disangka la kot tapi yep mahal :(


  18 October 2011 at 00:36

Blogger onie says:

nasib ada jugakkan,kalau tak kempunan ain :P


  20 October 2011 at 14:17

Blogger Ain SSB says:

Onie, tu laa...haha.


  20 October 2011 at 17:30

Post a Comment

Warning : Image heavy in most of my entries.


AIN S.B.
23 | England | Malaysian

A Muslim | A daughter | A sister | A dreamer | A reader | A writer | A photographer | A chocoholic -- so I had to cut down on this one urgh

"I am a dreamer and I will dream until all these visions in my head are fulfilled."
-- A


| Instagram: captaineverland
| Twitter | Keek : ainssb

Shipping service for Malaysian living in England ; Mira D Services


Where I live
My Photography
Talk About Fashion
Ramadhan in England
Hari Raya in England
Wordless Wednesday
Harry Potter's stuff
Jumpa Retis
Snow

The places I've been to:
London
Manchester
Bath
Kent
Lake District

January 2011 February 2011 March 2011 April 2011 May 2011 June 2011 July 2011 August 2011 September 2011 October 2011 November 2011 December 2011 January 2012 February 2012 March 2012 April 2012 June 2012 July 2012 August 2012 September 2012 October 2012 December 2012 January 2013 February 2013 March 2013 April 2013 May 2013 June 2013 July 2013 August 2013 January 2014 March 2014
Thankyou for visiting!
Have a nice day :)

« Older posts | Newer posts »