<!-- --><style type="text/css">@import url(https://www.blogger.com/static/v1/v-css/navbar/3334278262-classic.css); div.b-mobile {display:none;} </style> </head> <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d7643615283666885507\x26blogName\x3dConfessions+of+An+Escapist\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLACK\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://tinkerbellola.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_GB\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://tinkerbellola.blogspot.com/\x26vt\x3d-6896531344355242048', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Tuesday, 18 March 2014@ 9:46 pm
A day trip in Lake District

Assalammualaikum,

Hello to all my lovely readers! Harap semua sihat dan baik-baik sahaja :)

It's been a while since Ain post entri ber-outing dengan  family Ain...actually, Ain dengan family pon dah lama tak pergi jalan-jalan. Masing-masing dok sibuk sokmo. huhu.

But weekend yang lepas, we had a trip to the Lake District. Sebenarnya, Sabtu tu kiteorang pergi Liverpool sebab my little sis ada discovery day visit in University of Liverpool, so, dah alang-alang tu pergi terus ke arah north west--in which, Lake District is located at.

The scenery on our right and left through the journey. 

The road was like jalan kampung. Sempit dan banyak belok. Truthfully, I was feeling car sick through the whole journey...nak snap gambar dua atas ni pon punya la susah. lol. But the scenery around us memang cantik, subhanaAllah.

First stop: a little village in Rydal.

Sempat la bapak and Aleef main bola kat sini.
My little brother ni asal nampak rumput je nak sepak bola.
Orang suruh pose nak tangkap gambar sekejap je pon complain. haih.

Ibu pulak sibuk nak cari roti. lol. Sebaik stop kat little village ni, ada la mini market.

My pictures are lacking of its real justice.
Korang kena datang sendiri and see it for yourself! :D

 
Lake District memang sejuk. The temperature drops one degree every 150 meters you ascend.
Kat little village ni pon supposedly tak sejuk sangat (plus, it's spring) but it was quite windy that day.
So, untuk orang yang tak tahan sejuk *ehem*macam Ain*ehem*,
kena la pakai tebal-tebal sikit. huhuu.

Rydal Water. 

Lake District has at least 20 major lakes. Rydal Water ni pon one of the majors but not as large as
Bassenthwaite Lake (lagi panjang and shallow, katanya).

 Selfie mesti nak ada. hahaa.

Rasa tak fit in tau pakai kasut boots yang ada heels!
 (ye la, orang bukan nak pergi hiking medaki gunung nuuu...nak tangkap gambar je pon). huhuu.

Last stop, Ambleside Pier.

Kat sini boleh beli tiket naik cruise (the shortest journey would take an hour pergi balik). Time kiteorang sampai, it was the last cruise of the day. Ticket booth pon dah nak tutup. huhu.

 So yeah, it was a day trip...there were only few places je yang sempat kiteorang singgah. The thing is, dalam family Ain, only me and my dad je yang suka tempat-tempat macam ni. I think I'd get used of the countryside routes...cuma entah kenapa lately ni asyik nak pening kepala. haih. 

Anyway so, siapa nak datang England, sila include Lake District dalam schedule ok! Ain janji, korang tak akan kecewa :)


xoxo

Labels: , , ,

3 avengers commented

3 Comments:

Blogger UK HYshop says:

cantik tempat ni ain, akk pn tringin nk pegi nnt insyaAllah ade rezeki.. :) happy nye ibu.. :)


  17 June 2014 at 19:17

Blogger anis scha says:

Yeii, Kak Ain dah update blog! ^^
Cantik sangat tempat ni! Suka tengok life kak Ain dekat sana. Anis pun ada follow ig Kak Ain, tengok semua gambar dkt ig kak ain rasa macam nak pergi sana. Mana tahu ada rezeki dapat pergi sana kan.. Boleh jumpa kak Ain sekali :D Berangan je anis ni Haha :p


  12 July 2014 at 15:37

Blogger Dewi Aja says:

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)


  16 July 2015 at 11:03

Post a Comment

Warning : Image heavy in most of my entries.


AIN S.B.
23 | England | Malaysian

A Muslim | A daughter | A sister | A dreamer | A reader | A writer | A photographer | A chocoholic -- so I had to cut down on this one urgh

"I am a dreamer and I will dream until all these visions in my head are fulfilled."
-- A


| Instagram: captaineverland
| Twitter | Keek : ainssb

Shipping service for Malaysian living in England ; Mira D Services


Where I live
My Photography
Talk About Fashion
Ramadhan in England
Hari Raya in England
Wordless Wednesday
Harry Potter's stuff
Jumpa Retis
Snow

The places I've been to:
London
Manchester
Bath
Kent
Lake District

January 2011 February 2011 March 2011 April 2011 May 2011 June 2011 July 2011 August 2011 September 2011 October 2011 November 2011 December 2011 January 2012 February 2012 March 2012 April 2012 June 2012 July 2012 August 2012 September 2012 October 2012 December 2012 January 2013 February 2013 March 2013 April 2013 May 2013 June 2013 July 2013 August 2013 January 2014 March 2014
Thankyou for visiting!
Have a nice day :)

« Older posts