Assalammualaikum & hello,
Hmm nampak sedap tak telur bungkus aii?
(hwahwa puji diri sendiri macam nak kena tendang duapuluhlapanribu batu)
Ain memang suka makan telur bungkus. Daripada masa kat Malaysia lagi, memang favourite yo! Selalu makan dengan nasi putih je without lauk2 lain. Just nasi putih PANAS dengan telur bungkus! Uish, orang campak bomb pon kompom
Bruno Mars tolong tangkapkan den buat dek je! :)
So, masa bila ye start belaja buat telur bungkus? Tak ingat la, tapi bertahun-tahun yang dulu la (amboii, bertahun-tahun macam dah lama la sangat!). Ini resipinya:
Bahan tumis (cincang halus):
- 1 biji bawang besar
- 3 biji bawang putih
Sos (gaulkan semua dalam mangkuk):
- 3 sudu makan sos cili
- 3 sudu makan sos tomato
-1 sudu makan sos tiram
- 2 sudu makan kicap manis
- Daging cincang (lebih kurang 2 genggam)
- Mix veggie (ikut suka nak banyak mana)
- Garam & gula secukup rasa
1) Ok, so tumis bawang2 sampai kuning.
2) Lepas tu masukkan daging cincang (make sure bila basuh tu, tapis air dia betul2 so dia tak berair bila goreng).
3) Bila daging tu dah nampak brown-ish, dah masak, tuang semua sos2. Gaulkan sebati dengan daging.
4) Lepas dah gaul sebati, masukkan mix veggie. Gaul lagi. Masuk garam & gula secukup rasa. Agak2 rasa mix veggie tu dah lembut2 sikit, tutup api. Dah siap bahagian daging.
Ok, here comes the tricky part. Nak bentukkan telur tu. Panaskan another kuali, letak minyak two drops je. Pusingkan kuali tu, bagi minyak tu goes all the way round (so, telur tak melekat kat kuali).
Pecahkan dua biji telur dalam mangkuk, kacau sikit. Jangan kacau macam nak buat telur dadar, kacau agak 3 kali pusingan cukup la. If you kacau macam telur dadar, it will goes all bubbly, tak lawa dah nak dibentukkan.
And then, bila kuali dah panas, tuang telur yang dah kacau dalam kuali & pusingkan kuali tu (macam pusing minyak) so telur tu goes all the way round, agak2 bagi telur tu nipis je. Yang lebihan telur kat tengah tu, tuang balik dalam mangkuk (kalau biarkan dia kat tengah tu nanti dia jadi tebal tak best). And then, ambik 3-4 sudu daging yang dah masak tadi letak kat tengah2 (fill it like in square).
Lepas tu, carefully lipat telur tu macam mana korang placed daging tu...(alamak, tak reti nak explain la...korang get it tak? huhu) Asalkan bila dah lipat tu, nampak ada rupa segi empat, ok ar tu! Bila dah nampak segi empat tu, tekan2 sikit bagi dia kemas. Selepas 2 minit camtu, korang carefully terbalikkan telur tu. Carefully tau, takut terburai balik daging2 tu. huhu.
And then voila! Siap, untuk dimakan! :D
Yang telur lebih tadi, korang pecahkan lagi satu telur (tambah la kan) and then repeat the same step from kacau telur :)
P.S Sorry Ain explain terabur2. Bab2 explain ni, memang susah sikit! huhu.
xoxo
Post a Comment