<!-- --><style type="text/css">@import url(https://www.blogger.com/static/v1/v-css/navbar/3334278262-classic.css); div.b-mobile {display:none;} </style> </head> <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d7643615283666885507\x26blogName\x3dConfessions+of+An+Escapist\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLACK\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://tinkerbellola.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_GB\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://tinkerbellola.blogspot.com/\x26vt\x3d-6896531344355242048', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Friday, 22 July 2011@ 3:10 am
FOODS ; Telur Bungkus!

Assalammualaikum & hello,

Hmm nampak sedap tak telur bungkus aii?
(hwahwa puji diri sendiri macam nak kena tendang duapuluhlapanribu batu)


Ain memang suka makan telur bungkus. Daripada masa kat Malaysia lagi, memang favourite yo! Selalu makan dengan nasi putih je without lauk2 lain. Just nasi putih PANAS dengan telur bungkus! Uish, orang campak bomb pon kompom Bruno Mars tolong tangkapkan den buat dek je! :)

So, masa bila ye start belaja buat telur bungkus? Tak ingat la, tapi bertahun-tahun yang dulu la (amboii, bertahun-tahun macam dah lama la sangat!). Ini resipinya:

Bahan tumis (cincang halus):
- 1 biji bawang besar
- 3 biji bawang putih

Sos (gaulkan semua dalam mangkuk):
- 3 sudu makan sos cili
- 3 sudu makan sos tomato
-1 sudu makan sos tiram
- 2 sudu makan kicap manis

- Daging cincang (lebih kurang 2 genggam)
- Mix veggie (ikut suka nak banyak mana)
- Garam & gula secukup rasa

1) Ok, so tumis bawang2 sampai kuning.
2) Lepas tu masukkan daging cincang (make sure bila basuh tu, tapis air dia betul2 so dia tak berair bila goreng).
3) Bila daging tu dah nampak brown-ish, dah masak, tuang semua sos2. Gaulkan sebati dengan daging.
4) Lepas dah gaul sebati, masukkan mix veggie. Gaul lagi. Masuk garam & gula secukup rasa. Agak2 rasa mix veggie tu dah lembut2 sikit, tutup api. Dah siap bahagian daging.


Ok, here comes the tricky part. Nak bentukkan telur tu. Panaskan another kuali, letak minyak two drops je. Pusingkan kuali tu, bagi minyak tu goes all the way round (so, telur tak melekat kat kuali).

Pecahkan dua biji telur dalam mangkuk, kacau sikit. Jangan kacau macam nak buat telur dadar, kacau agak 3 kali pusingan cukup la. If you kacau macam telur dadar, it will goes all bubbly, tak lawa dah nak dibentukkan.

And then, bila kuali dah panas, tuang telur yang dah kacau dalam kuali & pusingkan kuali tu (macam pusing minyak) so telur tu goes all the way round, agak2 bagi telur tu nipis je. Yang lebihan telur kat tengah tu, tuang balik dalam mangkuk (kalau biarkan dia kat tengah tu nanti dia jadi tebal tak best). And then, ambik 3-4 sudu daging yang dah masak tadi letak kat tengah2 (fill it like in square).

Lepas tu, carefully lipat telur tu macam mana korang placed daging tu...(alamak, tak reti nak explain la...korang get it tak? huhu) Asalkan bila dah lipat tu, nampak ada rupa segi empat, ok ar tu! Bila dah nampak segi empat tu, tekan2 sikit bagi dia kemas. Selepas 2 minit camtu, korang carefully terbalikkan telur tu. Carefully tau, takut terburai balik daging2 tu. huhu.

And then voila! Siap, untuk dimakan! :D

Yang telur lebih tadi, korang pecahkan lagi satu telur (tambah la kan) and then repeat the same step from kacau telur :)


P.S Sorry Ain explain terabur2. Bab2 explain ni, memang susah sikit! huhu.


xoxo

Labels:

8 avengers commented

8 Comments:

Blogger vampire and his lady says:

malas nak buat. and sedapnya!!!!!!!!!!!!!


  22 July 2011 at 04:43

Blogger hidayahjamal says:

nak try, thx for sharing :) hv a nice weekend, eh time kat london brapa beza timing dia ngan M'sia


  22 July 2011 at 14:10

Blogger Ain SSB says:

vampire and his lady, syg oi, kat sana kalau malas2 boleh jugak beli kat gerai2. Kat sini malas2, kempunan la jawabnya! huhu.

hidayah, you're welcome! And you too! :) Beza time...malaysia cepat 7 jam dari sini! :)


  22 July 2011 at 14:43

Blogger Mya says:

thanks for sharing! nanti boleh cuba! =D


  24 July 2011 at 20:10

Blogger Ain SSB says:

Mya, you're welcome! Nnt dah cuba, share la pic ngan kita ok! :)


  24 July 2011 at 23:12

Blogger CNK says:

cnk dtg dan folow awak org jauh :)

jom tampil sihat bergaya bersama cnk:

http://pelangichanteque.blogspot.com/2011/07/tips-kecantikanbersama-vco-catalyst.html

produk yang diyakini halal dan suci... the product that u wont regret.inshallah !


  25 July 2011 at 14:19

Blogger Siti Zuraina Bte Amran says:

TEl0r Bungkus..!!!my faveret jgak....sedaapppnyyerr..


  5 August 2011 at 11:18

Blogger Ain SSB says:

CNK, terima kasih! Saya dah checked it out dah! :)

Siti Zuraina, sedapppkannn! hehe :)


  5 August 2011 at 15:57

Post a Comment

Warning : Image heavy in most of my entries.


AIN S.B.
23 | England | Malaysian

A Muslim | A daughter | A sister | A dreamer | A reader | A writer | A photographer | A chocoholic -- so I had to cut down on this one urgh

"I am a dreamer and I will dream until all these visions in my head are fulfilled."
-- A


| Instagram: captaineverland
| Twitter | Keek : ainssb

Shipping service for Malaysian living in England ; Mira D Services


Where I live
My Photography
Talk About Fashion
Ramadhan in England
Hari Raya in England
Wordless Wednesday
Harry Potter's stuff
Jumpa Retis
Snow

The places I've been to:
London
Manchester
Bath
Kent
Lake District

January 2011 February 2011 March 2011 April 2011 May 2011 June 2011 July 2011 August 2011 September 2011 October 2011 November 2011 December 2011 January 2012 February 2012 March 2012 April 2012 June 2012 July 2012 August 2012 September 2012 October 2012 December 2012 January 2013 February 2013 March 2013 April 2013 May 2013 June 2013 July 2013 August 2013 January 2014 March 2014
Thankyou for visiting!
Have a nice day :)

« Older posts | Newer posts »