<!-- --><style type="text/css">@import url(https://www.blogger.com/static/v1/v-css/navbar/3334278262-classic.css); div.b-mobile {display:none;} </style> </head> <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d7643615283666885507\x26blogName\x3dConfessions+of+An+Escapist\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLACK\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://tinkerbellola.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_GB\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://tinkerbellola.blogspot.com/\x26vt\x3d-6896531344355242048', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Monday, 18 July 2011@ 3:55 pm
Sekolah di England untung sebab...


Assalammualaikum & hello,

Tak sangka adik lelaki Ain nak masuk sekolah menengah bulan 9 ni! Dia tak matang langsung! ahaha. No, seriously.

Then again, I guess it's not his fault. Sekolah kat England system dia lain dari Malaysia. Kalau korang lahir sebelum bulan 9, korang lucky sikit la sebab korang akan dapat advance a year. Contohnya, kalau kat malaysia adik lelaki ain sepatutnya baru nak masuk darjah 6 bulan 1 tahun depan tapi instead dia nak masuk form 1 dah. Macam lompat satu tahun la kan.

Kalau lahir selepas bulan 9 (macam Ain), you just stay where you are je. I don't think it's unlucky though.

Anyway, yang betul2 kenapa untungnya sekolah di England...korang tak payah susah2 beli buku text, buku nota, etc. Semua dah disediakan kat sekolah sini! FREE of charge. Korang hanya sediakan alat2 untuk menulis je kot. Kalau budak2 nakal kat sekolah ain dulu lagi best, beg pon tak bawak. Pinjam pen kat sekolah je kau! So yeah, kita kat Malaysia sian tengok budak2 darjah 1 bawak beg macam ada batu kat dalam kan, kat sini budak2 sekolah lenggang kangkung je, bawak lunch box diorang je!

Untuk budak2 sekolah my lil sis lagi best! Sekolah dia baru tukar owner, so baju sekolah diorang semua tukar baru...because of that, diorang dapat diorang punya first uniform sponsored free! As for my lil brother, dia akan pergi sekolah my lil sis bulan 9 ni, so dia pon dapat free. So, hari tu...sekolah diorang ada buat ceremony untuk budak2 darjah 6 yang akan pergi sekolah tu untuk ambik uniform free diorang tu. Kalau tak ambik hari tu jugak, melepas la kot.

Dulu nama sekolah diorang Brownhills Math & Computing College, sekarang The Co-Operative Academy at Brownhills (I think better lagi nama yang dulu?).

Best la tu dapat baju sekolah baru free! Diorang dapat blazer, tie (ada colour rumah masing2 on it), baju t-shirt & sweater untuk P.E .

My sis ada line hijau kat tudung & tie dia sebab dia rumah hijau! My brother pulak dah ditentukan dalam rumah oren! So tie dia ada line oren.

Sekolah diorang ada rumah merah, biru, hijau & oren. My sis kata dia Slytherin (hijau, kononnnnn). Tu nama rumah2 diorang la, Discovery, Endeavour, Inspire & Venture.

So yeah, lucky kan mereka. huhu. At least sekolah diorang ramai Muslim. Ain sorang je Muslim kat sekolah Ain dulu, huhu.


Cheeky monkey cupcake yang comel & sangat sedap (tetibe).


xoxo

Labels: ,

13 avengers commented

13 Comments:

Blogger HaFizaH aYu says:

best la muda sethn..msti syok kan blaja kt sna tp hjn ems kt neg org hjn batu di nge sendri..btter neg sndri la kot


  18 July 2011 at 17:22

Blogger Ain SSB says:

HaFizaH aYu, syok belaja ikut system diorang but any other thing, of course la negara sendiri lagi best! :)


  18 July 2011 at 17:54

Blogger kirei girl says:

syoknyeeeeee.....teringin tp umo da terlepas..hehehe...ain check this out.. http://kisahgeramji.blogspot.com/2011/07/resolution.html?showComment=1311032092997#c7865453233134552605


  19 July 2011 at 00:41

Blogger nazighah ghahim says:

bestnyeee sekolah kat england .. huhuh .. teringin nak sekolah kat oversea .. haha .


  19 July 2011 at 02:25

Blogger wahida idris says:

wahh. bestnya skola kt sana. btw, parent u mmg keje sane ea?


  19 July 2011 at 05:59

Blogger JAYBEAR says:

I miss that place :( yay for aleef going there! ♥


  19 July 2011 at 08:31

Blogger Ain SSB says:

Puti, aww aku lagi prefer sekolah kat malaysia...at least aku dengan korang lagi. huhu.

nadz, awww but as for me rasa best sekejap je, pastu tak dah...sebab rindu nadz & kwn2 lama :(

wahida, my dad study & keje sini :)

Jann, Aww we miss you here! :( Cam tak caye aleef nak going to hs dah kan? lol.


  19 July 2011 at 09:50

Blogger theroyalflush says:

I miss that school. I want to go back! take me there Ain :D


  19 July 2011 at 11:50

Blogger Ain SSB says:

Mimi, Aww I would if I could hun!


  20 July 2011 at 00:47

Blogger nazighah ghahim says:

btol2 .. rasa best kejap jer kan .. tp ok la .. ain dpt gak merasa dok oversea . hehehe .. miss you too ain .. bler nak balik msia ?


  20 July 2011 at 02:35

Blogger Ain SSB says:

Nadz, huhu tu la...rezeki ain kot kan. Awww. Balik mesia tak sure lg la...but don't worry, bila dah sure nnt, ain mesti beritau! :)


  20 July 2011 at 15:34

Blogger Mya says:

ouhhh baru tau sistem kat sana. best! =) espeseli part buku teks free. hee


  11 September 2011 at 18:31

Blogger vampire and his lady says:

hoho. tahu sistem kat england sebab baca harry potter ;) and yeah. skang uni malaysia masuk bulan 9.


  14 September 2011 at 17:56

Post a Comment

Warning : Image heavy in most of my entries.


AIN S.B.
23 | England | Malaysian

A Muslim | A daughter | A sister | A dreamer | A reader | A writer | A photographer | A chocoholic -- so I had to cut down on this one urgh

"I am a dreamer and I will dream until all these visions in my head are fulfilled."
-- A


| Instagram: captaineverland
| Twitter | Keek : ainssb

Shipping service for Malaysian living in England ; Mira D Services


Where I live
My Photography
Talk About Fashion
Ramadhan in England
Hari Raya in England
Wordless Wednesday
Harry Potter's stuff
Jumpa Retis
Snow

The places I've been to:
London
Manchester
Bath
Kent
Lake District

January 2011 February 2011 March 2011 April 2011 May 2011 June 2011 July 2011 August 2011 September 2011 October 2011 November 2011 December 2011 January 2012 February 2012 March 2012 April 2012 June 2012 July 2012 August 2012 September 2012 October 2012 December 2012 January 2013 February 2013 March 2013 April 2013 May 2013 June 2013 July 2013 August 2013 January 2014 March 2014
Thankyou for visiting!
Have a nice day :)

« Older posts | Newer posts »