<!-- --><style type="text/css">@import url(https://www.blogger.com/static/v1/v-css/navbar/3334278262-classic.css); div.b-mobile {display:none;} </style> </head> <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d7643615283666885507\x26blogName\x3dConfessions+of+An+Escapist\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLACK\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://tinkerbellola.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_GB\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://tinkerbellola.blogspot.com/\x26vt\x3d-6896531344355242048', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Saturday, 11 August 2012@ 1:22 am
Juadah berbuka puasa untuk minggu pertama & kedua

Assalammualaikum & hello,

Cepatnya masa berlalu...tup tup, dah tinggal lebih sikit dari seminggu je untuk kita berpuasa, lepas tu rayaaa~ hehe.

Apam eno. Ibu dapat resipi dari kawan dia. Dia guna tapai, Ain tak pernah pulak dengar buat apam yang guna tapai. Now I know. haha. Aii memang suka apam :)

Ada sehari tu tak sempat nak masak sebab ada kerja kat Manchester. Sebaik kat Manchester memang banyak restoran halal dan ada satu kedai ni namanya 'Al-Jazeera', nasi Arab dia memang sedap situ!

Roti jala kami comot sikit. huhu.

My favourite drink! Soya cincauuuu! :D

Apam eno sama macam yang atas tapi letak chocolate sprinkle. LAGI SEDAP LA! :D

Murtabak! Untuk kulit dia kami pakai kulit yang untuk buat popia tu je...crunchy sikit dan senang.

Tepung pelita! Tak nampak sangat bahagian hijaunya sebab ambik gambar teknik salah...well, masa tu nak berbuka dah (ceyh alasan!)... Kat sini takde sengkuang, so kiteorang pakai water chestnut yang dalam tin and we cut it into small pieces :)

Pulut + mangga (lagi manis lagi sedap) + a little bit of santan/single cream. Anyone familiar with this dessert? I think ni makanan orang Thai but ibu kata orang Kedah pon suka makan ni. Ain la yang beritau family Ain pasal dessert ni sebab Ain pon mula2 cuba ni kat one of halal Thai restaurant kat Trafford Centre, Aunty Nadia bawak makan kat situ. Sedap jugak masa first try tu but ibu kata dia lagi suka pulut + durian. Well, masing-masing ada taste masing-masing kan.

Last but not least, IKAN MASIN!!!


xoxo

Labels: ,

11 avengers commented

11 Comments:

Blogger LynnAiza says:

pulut+mangga iz osem! org kedah/perlis mmg makan ni haaa. nyumnyum. haha. pulut and durian pon osem jugak. menjilat jari. haha.


  11 August 2012 at 15:56

Blogger Ohh Byha says:

wahhhhhhhhhhhhhhhhhh . sedapnyerrrrrr ! Byha pon suka apam . kalau jadi , raya ni byha nak buat apam polka dot . hehe


  11 August 2012 at 17:54

Blogger anis scha says:

apam fave saya jugak! :) tak sabar nak tunggu entry ain beraya dekat sana :) hee


  12 August 2012 at 01:44

Blogger Rizal Sadiman says:

Wahhh terliur tgk heheh

orang UK pun lidah ttp melayu kan? hehe


  12 August 2012 at 09:23

Blogger syakey says:

alahaiii. ni tgh 3ptg ni. perut berkeroncong trus XD


  14 August 2012 at 08:40

Blogger Ain SSB says:

Lynn, haha osem indeed! Durian kat sini mahal gila mencekik! T__T

Byha, hehe apam is the besttt! :P Woah, post gambar nnt tau! :D

Anis, yay! haha aww, walaupon raya kat sini tak semeriah di sana, InsyaAllah Ain akan post entri untuk raya tahun ni! )

Rizal, hehe. Yup, mesti la! :D

Syakey, ooppss soriiii~!


  14 August 2012 at 17:08

Blogger DeQWa says:

sedapnye tgk mknn2 tadi...teliur plak....hehe..
Ain,SELAMAT HARI RAYA dri org malaysia....(


  15 August 2012 at 17:49

Blogger DeQWa says:

:-)


  15 August 2012 at 17:51

Blogger Mya says:

wee meriahnya sajian berbuka! nyummm :D


  16 August 2012 at 06:02

Blogger elin.shazlin says:

Wah sedap nya.. terliur akak tgk.. =)


  17 August 2012 at 18:01

Blogger Ain SSB says:

Deqwa, huhu. Selamat hari raya dari kami di England! :D

Mya, hehe ^.^

Kak Elin, gambar je kot nampak sedap...rasanya biasa2 aje :P


  18 August 2012 at 16:40

Post a Comment

Warning : Image heavy in most of my entries.


AIN S.B.
23 | England | Malaysian

A Muslim | A daughter | A sister | A dreamer | A reader | A writer | A photographer | A chocoholic -- so I had to cut down on this one urgh

"I am a dreamer and I will dream until all these visions in my head are fulfilled."
-- A


| Instagram: captaineverland
| Twitter | Keek : ainssb

Shipping service for Malaysian living in England ; Mira D Services


Where I live
My Photography
Talk About Fashion
Ramadhan in England
Hari Raya in England
Wordless Wednesday
Harry Potter's stuff
Jumpa Retis
Snow

The places I've been to:
London
Manchester
Bath
Kent
Lake District

January 2011 February 2011 March 2011 April 2011 May 2011 June 2011 July 2011 August 2011 September 2011 October 2011 November 2011 December 2011 January 2012 February 2012 March 2012 April 2012 June 2012 July 2012 August 2012 September 2012 October 2012 December 2012 January 2013 February 2013 March 2013 April 2013 May 2013 June 2013 July 2013 August 2013 January 2014 March 2014
Thankyou for visiting!
Have a nice day :)

« Older posts | Newer posts »