<!-- --><style type="text/css">@import url(https://www.blogger.com/static/v1/v-css/navbar/3334278262-classic.css); div.b-mobile {display:none;} </style> </head> <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d7643615283666885507\x26blogName\x3dConfessions+of+An+Escapist\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLACK\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://tinkerbellola.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_GB\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://tinkerbellola.blogspot.com/\x26vt\x3d-6896531344355242048', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Thursday, 11 August 2011@ 3:23 am
Foods ; Antara juadah berbuka puasa (1)


Assalammualaikum & hello,

Kuih serabai Sungai Batu, kata ibu. Ibu kata kuih ni salah satu feberet kuih dia & tetibe jadi kuih feberet kami satu keluarga! Sebelum ni Ain tatau apa kuih serabai ni (dok ingat kuih yang lain), bapak pon tak familiar sangat dengan kuih ni (mungkin belah utagha je yang femes kuih ni?), adik-adikku tak payah cakap la, diorang tau makan & komplain je. Tapi kuih ni sangat sedap! Buat daripada tepung beras. Santan & gula merah untuk kuahnya. Sapa pernah makan kuah, eh kuah pulak, kuih serabai ni? Sila angkat tangan! :D

Boleh ke my lil sis cakap macam ni...

Adik: Mana kuih serabai tu?
Ibu: Tu haa (tunjuk kat sepinggan kuih serabai atas meja)...
Adik: Ehh ok je kuih ni...tak serabai pon *muka tak bersalah*

-.-


DORAYAKI
Adik lelaki: Buatkan doyarayaki tu, boleh?
Ain: Ape dia tu?
Adik lelaki: Alaa...kuih yang Doraemon suke tu!


Haha...dah tau dah dia nak suruh buat kuih dorayaki tu. But Ain malas, sebab pernah buat dalam masa bulan puasa ni jugak, tapi tak jadi sebab hitam sangat tak lawa (sebenarnye hangus tapi taknak ngaku). Tapi kali ni try buat ikut resepi lain. Ain ikut resepi ni (minus 'mirin' la). Jadi ok, lembut! Tapi satu adunan tu hanya boleh buat 6-7 ketul je.

Inti kacang merah. Walaupon hodoh, tapi rasa not bad, ok! haha. Adik lelaki mula2 tak puas hati sebab Ain tak buat BULAT macam original kuih Doraemon (sebab senang lagi buat dalam toaster kepit tu...ye, Ain buat dalam toaster kepit, tu yang rupa dia camtu ehee). But then dia makan jugak! :P Ain rasa sebelum ni Ain letak terlebih honey, tu yang telebih hitam tu...oops! huhu.


xoxo

Labels: ,

6 avengers commented

6 Comments:

Blogger hidayahjamal says:

oh patutla macam bentuk roti sandwich. sedap la tu. pandai ni masak, bole panggil doremon..hihi

hati2 selalu :)


  11 August 2011 at 15:23

Blogger Ain SSB says:

Dayah, hehe. Tu la nnt nak suruh Doraemon taste la! Thanks Dayah, I will :)


  11 August 2011 at 15:26

Blogger Amirah Suhana says:

doraemon! ain masakkan dorayaki !!! hahaha :p


  12 August 2011 at 04:45

Blogger Ain SSB says:

Miwa, haa datang sini dulu baru boleh buatkan dorayaki tu! ;) haha.


  12 August 2011 at 05:19

Blogger Mya says:

interesting je dorayaki tu =)


  15 August 2011 at 18:44

Blogger Ain SSB says:

Mya, ye ke? hehe thank you! :)


  16 August 2011 at 01:05

Post a Comment

Warning : Image heavy in most of my entries.


AIN S.B.
23 | England | Malaysian

A Muslim | A daughter | A sister | A dreamer | A reader | A writer | A photographer | A chocoholic -- so I had to cut down on this one urgh

"I am a dreamer and I will dream until all these visions in my head are fulfilled."
-- A


| Instagram: captaineverland
| Twitter | Keek : ainssb

Shipping service for Malaysian living in England ; Mira D Services


Where I live
My Photography
Talk About Fashion
Ramadhan in England
Hari Raya in England
Wordless Wednesday
Harry Potter's stuff
Jumpa Retis
Snow

The places I've been to:
London
Manchester
Bath
Kent
Lake District

January 2011 February 2011 March 2011 April 2011 May 2011 June 2011 July 2011 August 2011 September 2011 October 2011 November 2011 December 2011 January 2012 February 2012 March 2012 April 2012 June 2012 July 2012 August 2012 September 2012 October 2012 December 2012 January 2013 February 2013 March 2013 April 2013 May 2013 June 2013 July 2013 August 2013 January 2014 March 2014
Thankyou for visiting!
Have a nice day :)

« Older posts | Newer posts »