<!-- --><style type="text/css">@import url(https://www.blogger.com/static/v1/v-css/navbar/3334278262-classic.css); div.b-mobile {display:none;} </style> </head> <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d7643615283666885507\x26blogName\x3dConfessions+of+An+Escapist\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLACK\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://tinkerbellola.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_GB\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://tinkerbellola.blogspot.com/\x26vt\x3d-6896531344355242048', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Thursday, 23 August 2012@ 1:53 am
Another Raya Di Perantauan ; 2012 First Day

Assalammualaikum & hello,

Nak post entri ni dari hari tu lagi tapi tak terpost-post, banyak sangat benda dalam kepala ni nak kena buat terdahulu. /nangismintakkesian

Anyway, seminggu dah kita beraya eh? Cepatnya masa berlalu! huhu.

So, raya kali ni would be my raya yang ke-9 beraya di perantauan-- di England-- di Stoke-On-Trent ni! Raya kali ni missing quite lots of families. Kak Niza & Sarah's family balik Malaysia, beraya di sana...(jeles sungguh). Aunty Lynn & Aunty Su's family memang dah takkan beraya kat sini kot, since they've gone back Malaysia for good... Aunty Nadia's family pulak tak datang beraya di Stoke tahun ni...

But actually, families that I mentioned above were all the seniors, so, family Ain takde la takde orang nak sambut raya with tahun ni since ada 3 new families datang Stoke awal tahun ni! And yes, Alhamdulillah my raya kat sini tahun ni still meriah :)

Sebelum keluar rumah beraya, tangkap gambar satu family dulu :)
Tahun ni ibu dengan bapak decided to wear colour lain-lain. But as for us siblings, yang adik lelaki ikut ibu (since baju ibu ada kuning cair tu) and us two sisters pakai purple/blue ikut bapak.

Gambar ni nak kata candid tu tak, tapi time ni kamera tu nak senget la pulak dia...so, 3, 2,1 snap -- macam ni la jadi...masing-masing pon sengetkan kepala ikut kamera :P

Little sister and I. Suka baju kurung Ain tuuu (it was Aunty Lynn's hehe. Thank you Aunty Lynn)~

Little brother, bapak & ibu.

First raya, siang ; Us 4 families. Semua berkumpul di rumah Kak Ainur and Abang Pian (dulu ni rumah Aunty Lynn and Uncle Mastika so takde rasa janggal whatsoever since dah familiar sangat dengan rumah ni! Cuma dah tukar owner-nya je. teehee.

3 new Malaysian families in Stoke-On-Trent.
Top left: Abang Pian & Kak Ainur's
Top right: Abang Hamzah & Kak Fiza's
Bottom left: Kak Siti & Abang Rusdi's
Bottom right: Aunty Naza, the only senior student still kat sini!
(ditemani oleh baby Amin & adik Ain)

The foods~! Makan time nak dekat tengah hari, of course perut bole masuk! :D

Mak Abang Pian a.k.a nenek! Ain dengan adik-adik sempat nak mengaji dengan nenek sementara beliau masih ada di England ni :)

Ok, sesi petang pulakkk...
Rumah kiteorang! :D

Ce tengok makanan-makanan ni! Terliur tak? Terliur tak? Mesti tak kan sebab korang kat sana mesti lagi banyak makanan especially time first raya tu...pakat semua status kat facebook and twitter...

"Kekenyangan."
"Perut nak pecah."
"Tak bole beraya dah..."
"Asyik nak pergi toilet je..."

Ceettt. Ape la korang ni, agak-agak la makang tu pong!

(By the way, nampak tak monitor computer kat atas tuh? Ceyh, semangat raya pasang TV3/Astro Oasis online stream 24/7! :D)

Walaupon beraya di perantauan, makanan tradisional tetap ada! Nasi impit (ketupat takde la ok), kuah kacang (ibu punya kuah kacang terbaik, ada daging! hehe), rendang and mee soto!

Biskut raya Ain buat tahun ni 4 jenis je (takkkkk, tak malassssss! Ok tipu).
- Biskut suji (or abang Hamzah cakap biskut Google Chrome sebab colour/pattern dia lol)
- Biskut samperit
- Cornflake drops
- Almond Stoke (tukar nama bole tak?)

Kek marble tu Ain buat malam raya tu. And wajik, oh wajik my feberet! Wajik tu kacau bagai-nak-rak dengan ibu petang sehari sebelum raya tu! Alhamdulillah, jadik! :D

Left bottom picture: My special chicken nugget wraps (ini tak berapa nak tradisional. eheh.)

Bapak saya dan saya. (Sebaik la time raya ni jerawat tak naik sangat, phewww)

Adik lelaki takde kawan sebaya dah sekarang...so, buli baby Amin je la kerja dia...

Masing-masing dah kekenyangan time ni.

Tapi memang terasa sikit kehilangan Aunty Lynn, Uncle Mastika, Aunty Su & Uncle Najib sebab diorang yang selalu memeriahkan suasana! huhu. And we're missing Khyra tooo! /tahan airmata.

Ehh ni bila pulak ni? Sempat lagi.



P.S Terima kasih kepada yang sudi tunggu Ain update entri raya ni! Sorry, lepas seminggu raya baru nak update! huhu.


xoxo

Labels: ,

12 avengers commented

12 Comments:

Blogger lynn says:

Ain!!!! miss that moment....tolong...sedih nyer..tak tau kenape. Memang raya kat msia best..cuma...penat giler giler....kat sana enjoylah jugak eventho kite tak ramai kan..hhmmm.....our last year raya was the last raya kat uk. sungguh tak disangka...anyway...aunty rindu sesangat kat ain and semua ( mode air mata meleleh) TOLONG!!!!!! REALLY MISS YOU ALL...


  28 August 2012 at 05:24

Blogger Ain SSB says:

Aunty Lynn, awwww Ain lagi rindu gila kat aunty! I wish you were here, still! Serious rasa sunyi bila aunty takde kat sini... T___T Takpe2, InsyaAllah we'll meet again soon kan?! <3


  28 August 2012 at 15:45

Blogger Syazwan Che Deraman says:

family mat salleh ada melawat tak ain?.kot kot la nak rasa open house ni macam mana kan.

kesian dia.
sini meriah taw, jirang jirang datang beraya.
makan makan,
kasi duit raya ( eh, abah yang kasi).hehe

wan saje tanya sebab wan susah nak catch bila orang brittain cakap.
and kalo boleh cakap macam dorang, memang terror lah!


  28 August 2012 at 17:01

Blogger Ain SSB says:

Wan, family mat salleh takdak laa...diorang mana reti makang makanang kitew! Cettt, nak buat orang jeles letewww! :P Ohh haha. Ain paham sangat diorang kat sini cakap apa, slang2 diorang semua tu kan tapi nak cakap sebijik2 macam diorang, tak jadi...haha. But then again, accent kat Britain ni banyak, ada yang sedap didengar...yang tak berapa sedap nak didengar pon ada~ :P


  28 August 2012 at 21:29

Blogger Mya says:

woweeee entri raya! eheh. suka nk tgk suasana raya kt rantau org ni... nampak meriah je eheh :DDD lawa baju ain :)


  28 August 2012 at 22:05

Blogger LynnAiza says:

best entriii raya Ain! hehehe. jap,nak komen panjang ni! aci eh? :P

-gambar raya Ain and family comel je.and also,baju raya uolls nice!
-foods? emm,takyah cakap la kan. even makanan kat sini banyak dan lg meriah,but no worries. samaaa je Ain. and always,pics makanan Ain mmg buat tahan air liur jek. hahaha.
-kuih sugi kaler google chrome tu paling WIN! tereeerrr la Ainnn! share resipi kuih sugi tu pls. ;p kalah la Lynn. kali ni buat 2 je. Ain sampai 4! phew. ;p
-and last,sian adik laki Ain tu.haha.meh kita kawan dua meh adik. eh sape tah eh nama dia?

ok Ain.panjang tak?heee.sorry. oh lastly,sedih pulak baca komen kak Lynn dgn Ain. hopefully korg cpt2 dpt jmp balik. :)

Selamat Hari Raya! :D


  29 August 2012 at 00:29

Blogger Prince of Noob says:

ooh ada 2 blog rupanya... patut yg satu lagi tu lama tak update... selamat hari raya ya dear... done follow u... - Noob


  29 August 2012 at 05:09

Blogger Atiqah Wadiah says:

bestnye tgk ain b'raya di perantauan..t'ingin sgt..InsyaALLAH one day..amin :)


  29 August 2012 at 07:05

Blogger Ain SSB says:

Mya, hehe meh2 singgah beraya umah Ain! :P Aww thankyou, tu baju Aunty Lynn saya! :D

Lynn, aci aci!! hehe. Aw mekasihh (baju Ain sorang je tak penah nampak dalam family pic, yang lain dah berkali pakai :P). But still, I think makanan yang terhidang kat sini tak bole lawan kat sana kot! haha terrer kan? Dah lama dah nak buat tapi ingatkan susah, rupanya tak la susah mana tau! Resepi tu ambik dari internet jugak! InsyaAllah nanti Ain share! haha Lynn bole la buat 2 je sebab kat sana bole beli! Haha...Aleef nama dia. Hehe thank you Lynn~ I like komen panjang2 nih! No words can describe how much I'm missing Aunty Lynn but hopefully! huhu. <3

Prince of Noob, tu la ...blog lagi satu selalu malas nak update, huhu. Thank you! Selamat Hari Raya to you too! :)

Atiqah, InsyaAllah satu hari! Amin! :)


  29 August 2012 at 13:49

Blogger wahida idris says:

beraya kat mana pon same je. janji sambut raya. :)

banyaknya makanan. buat saya rasa lapar pulak. teheee.

Selamat Hari Raya AIn :)


  29 August 2012 at 17:44

Blogger syakey says:

bestbest! moment2 mcm ni mmg kena masuk gmbar. ;)


  30 August 2012 at 10:03

Blogger elin.shazlin says:

wahhh sedapnya.. terliur akak..


  31 August 2012 at 05:17

Post a Comment

Warning : Image heavy in most of my entries.


AIN S.B.
23 | England | Malaysian

A Muslim | A daughter | A sister | A dreamer | A reader | A writer | A photographer | A chocoholic -- so I had to cut down on this one urgh

"I am a dreamer and I will dream until all these visions in my head are fulfilled."
-- A


| Instagram: captaineverland
| Twitter | Keek : ainssb

Shipping service for Malaysian living in England ; Mira D Services


Where I live
My Photography
Talk About Fashion
Ramadhan in England
Hari Raya in England
Wordless Wednesday
Harry Potter's stuff
Jumpa Retis
Snow

The places I've been to:
London
Manchester
Bath
Kent
Lake District

January 2011 February 2011 March 2011 April 2011 May 2011 June 2011 July 2011 August 2011 September 2011 October 2011 November 2011 December 2011 January 2012 February 2012 March 2012 April 2012 June 2012 July 2012 August 2012 September 2012 October 2012 December 2012 January 2013 February 2013 March 2013 April 2013 May 2013 June 2013 July 2013 August 2013 January 2014 March 2014
Thankyou for visiting!
Have a nice day :)

« Older posts | Newer posts »